Anyagcsere-problémák

anyagcsere

 

Az emberi szervezet szüntelenül folytat anyagcserét. A szájon át vizet és tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket) veszünk föl, amelyek a tápcsatornában lebontódnak, majd a vérkeringés a test sejtjeihez szállítja őket. Ezek a molekulákat fölveszik, és átalakítják fontos építő- vagy hírvivő-molekulákká, elraktározzák vagy elégetik őket - energiát nyernek belőlük. A sejtek a vérkeringésből saját szövetekből származó, ott tárolt anyagokat is felvesznek, és szükség szerint átalakítják őket. A fölös vagy mérgező anyagokat a vérbe adják le, onnan pedig a vizelettel, verejtékkel vagy a tüdő által kilélegzett levegővel távoznak, azaz a szervezet kiválasztja őket.

 
A tüdőn keresztül tehát oxigént veszünk fel, és széndioxidot adunk le, melynek nagy része a szervezet energiatermelő folyamataiban keletkező égéstermék.
Az anyagcsere bonyolult szabályozású biokémiai reakciók láncolata, így számtalan ponton támadhat benne kisebb-nagyobb zavar. Az anyagcsere-zavarok egy része örökletes, és a biokémiai reakciókért felelős, azokat irányító, gyorsító enzimek hiányából vagy kóros működéséből adódik. Az anyagcsere-zavarok egy másik részéért a hormonok felelősek, amelyek szintén szabályozzák az egyes anyagcsere-folyamatok aktivitását.

Anyagcsere-betegségek:

Az anyagcsere-betegségek közül legfontosabbak a szénhidrát-anyagcsere, pontosabban a cukorháztartás zavarai - a cukorbetegségért az inzulin, egy hasnyálmirigy-hormon a felelős -, a hiperlipoproteinémiák – a magas vérzsír-tartalommal járó zsíranyagcsere-betegségek, valamint a fehérje-anyagcsere zavarai.

A szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavarok szorosan összefüggnek egymással, mert a szervezet a cukrokat viszonylag könnyen zsírokká, a zsírokat cukrokká tudja alakítani. Nem véletlen, hogy a cukorbetegséghez gyakran társul elhízás, az elhízás pedig rizikófaktora a cukorbetegségnek.

A fehérje-anyagcsere-betegségek jobban elkülönülnek. A szervezet fehérjéit felépítő, nitrogén-tartalmú aminosavak között húsz esszenciális aminosavról tudunk, amiket a szervezet nem tud előállítani, csak lebontani, ezért ezeket a táplálékkal kell felvennünk. Az aminosavak anyagcsere-folyamatai tekintetében mintegy 70 különböző zavart ismerünk. E nagy szám abból adódik, hogy minden aminosav egymástól elkülönülő anyagcsere-folyamatok során bomlik le, alakul át.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez