Metabolikus osteopathiák

Az anyagcsere-csontbetegségek a csontrendszer szisztémás betegségei, amelyek hátterében kóros anyagcsere-folyamatok és/vagy a hormonrendszer betegségei állnak. A leggyakrabban osteoporosis, osteomalacia vagy hyperparathyreosis fordul elõ.

Az osteoporosis (OP, csontritkulás) a csontváz generalizált, progresszív betegsége, amelyben a csonttömeg fogyása, a mikroarchitektúra károsodása és a csontminõség romlása fokozott törékenységhez vezet. A porosisos csont már kis erõbehatástól is eltörhet.

Legtöbbször involúciós (postmenopausás és senilis) osteoporosissal találkozunk, továbbá szekunder osteoporosissal, amelyeket más szervek betegsége vagy gyógyszer okoz.

Az osteomalacia (OM, csontlágyulás) a D-vitamin ossealis hatásának jelentõs mértékû elégtelensége miatt kifejlõdõ generalizált, reverzíbilis csontbetegség, amelyben a csont ásványi tömege csökken, a szerves állomány részaránya nõ. A malaciás csont statikus terheléstõl deformálódik, de törékenysége is fokozódhat. A kórkép gyermekkori formája a rachitis (angolkór). Alapja elsõsorban a D-vitamin elégtelen fogyasztása, amelyet tovább ront a bõrben történõ aktiválódás elmaradása (napfényhiányos életmód) és a renalis aktiválódás elmaradása (idõskor vagy vesebetegség), míg speciális genetikus formái jóval ritkábbak. A D-vitamin enyhébb hiánya osteomalaciát még nem okoz, viszont nagy fokban hozzájárul az osteoporosisos kórfolyamat romlásához. A D- vitamin-hiánynak jelentõs extraossealis következményei is vannak: egyes daganatok, autoimmun betegségek és szív-ér rendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága megnõ.

A hyperparathyreosis (HPT) a mellékpajzsmirigy túlmûködése ezen mirigyek autonóm hiperfunkciója folytán (primer HPT), vagy a szérum kalciumszintet csökkentõ más kórképek kompenzációjaként (szekunder HPT). Több, más szerven is jelentkezõ tünetei mellett a csontállomány diffúz és/vagy gócos, részben reverzíbilis elvesztését okozza, ami a csontok fájdalmával, fokozott törékenységével és hypercalcaemiával jár.

A metabolikus osteopathiák csoportjába számos további, nálunk ritka betegség is tartozik, mint pl. az osteogenesis imperfecta, a Paget-kór vagy az osteosclerosis.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez