Az elhízás kezelése

Az elhízás gyógyításának négy alappillére van:

- az energiaszegény étrend,

- a fokozott fizikai aktivitás,

- a beteg pszichés állapotára való odafigyelés vagy

- viselkedési terápia alkalmazása és

- a gyógyszeres kezelés.

Súlyos elhízás esetén a gyomor-ballon elhelyezése vagy gyomorszűkítő műtét is szóba jöhet.


Étrend kialakítása, fizikai aktivitás


A beteg táplálkozásának ismerete a kezelőorvos számára alapvető fontosságú, hiszen a kezelési terv kialakításához részletesen ismernie kell a beteg táplálkozását mind mennyiségi, mind minőségi oldalról.
A megfelelő étrend kialakításakor lényeges, hogy a táplálék zsiradéktartalma ne legyen több mint a napi energia-bevitel 30%-a. A szénhidrát-fogyasztás aránya az összkalória 55-58%-a legyen, és nem egyszerű, hanem összetett szénhidrátok formájában történjék. A fehérjebevitel 12-15% körül javasolt.

Az ambulánsan kezelt betegek energia-bevitele legfeljebb napi 1200-1500 kcal értékig csökkenthető. Munkavégzés mellett még ez az érték is problémát jelenthet sok betegnek, ezért a kezelést mindig egyénre szabva, a súlycsökkentési igény és a lehetőségek figyelembevételével hosszú távon, lassú súlycsökkentéssel szabad végezni. Vitaminok és nyomelemek, táplálék-kiegészítők adására szükség lehet a fogyókúra során.

Alapszabály a napi többszöri, kis mennyiségű étkezés, legalább háromszori zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával. Lényeges naponta legalább egyszer meleg ételt fogyasztani és 2-3 liter energiaszegény folyadék beviteléről gondoskodni.

Az energia-bevitel csökkentése önmagában nem elegendő, ezért azt fokozott fizikai aktivitással szükséges kiegészíteni. Az intenzívebb mozgás megkezdése előtt orvosi vizsgálat szükséges: a beteg egészségi állapota, életkora, addigi kórtörténete alapján lehet összeállítani a személyre szabott, biztonságos és eredményhez vezető mozgásprogramot.


Orvosi segítség


Az elhízás gyógyszeres kezelésére hazánkban két lehetőség van. Az egyik a jóllakottság érzésének kialakítása és egyben a hőtermelés fokozása a központi idegrendszerre kifejtett hatás által, a másik a zsírfelszívódás gátlása a vékonybélből. Orvosi feladat azt eldönteni, hogy szükséges-e fogyasztó gyógyszereket is alkalmazni.

A testsúlycsökkentő gyógyszeres kezelés előtt célszerű energiaszegény étrendet bevezetni, és megnézni ennek hatását. Ha egy hónap alatt a beteg legalább 2 kg-ot fogy, várható, hogy a gyógyszeres kezelés is eredményes lesz. A fogyókúrázónak tudnia kell, hogy csak a hosszú távú, folyamatos és aránylag kis súlyváltozással járó fogyás (heti fél, egy kiló) lehet célravezető. Ez kevésbé okoz zavart a testsúly-szabályozásban, és több esélyt ad az eredmény megtartására. Fogyókúra helyett tehát életmód-változtatásra kell törekedni.

Az elhízás gyógyszeres kezelése 30-as vagy efeletti testtömeg-index esetén javasolt orvosi szempontból. Túlsúlyosságnál, vagyis 25 és 29,9 közé eső BMI értéknél is gyógyszeres kezelést kell kezdeni, ha a túlsúlyos állapotot mellett már a szövődmények (magas vérnyomás, cukorbetegség stb.) jelenléte is igazolható.

A fokozott szív- és érrendszeri kockázat miatt férfiaknál 94 cm vagy efeletti haskörfogat, nőknél 80 cm, illetve ezt meghaladó haskörfogat-érték felett indokolt elkezdeni a gyógyszerrel támogatott testsúlycsökkentést.
Az elhízottak pszichológiai szempontból is önálló csoportnak tekinthetők. A testsúlycsökkentés megkezdése előtti kivizsgálásába ezért pszichológiai szűrés beiktatása is javasolható. Az egyénre szabott hatékony kezelés eredményeként elért súlycsökkentés és alakváltozás megtartása, az egészséges életstílus megvalósítása egyaránt lelki támogatást igényel.
A kezelés abbahagyásakor fokozott gondot kell fordítani az étrendre és a fizikai aktivitásra. Különösen a rövid távú fogyókúrák után észlelhető a testsúly visszacsapása, de nem megfelelő étrend és életmód esetén ez hosszan tartó kezelések után is előfordulhat.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez