Az elhízás kialakulása, okai

Az elhízásnak egy súlynyerő, illetve egy súlytartó szakaszát szokás elkülöníteni. A súlynyerés ideje alatt a bevitt energia mennyisége meghaladja a felhasznált mértékét. A felesleges energia zsír formájában raktározódik el. Magasabb testsúlyt elérve - az úgy nevezett súlytartó fázisban -, a szabályozás beállít egy stabilabb értéket, és ezt a szervezet igyekszik megőrizni, még a súlynyerő fázishoz képest kisebb energia bevitel esetén is.

Ez a testsúly hosszú évekig megmaradhat, de eközben további szabályozási zavarok, társuló betegségek alakulhatnak ki. Ez utóbbiak közül csak a leggyakoribbakat felsorolva: magas vérnyomás, kóros vérzsír-szint, cukorbetegség, mindezek következményeként általános érrendszeri betegség, mely mind a szív, mind az agy ereit érinti. Az ízületek túlterhelése miatt szinte bizonyos az ízületi kopások megjelenése vagy más reumatológiai betegségek kialakulása. Igazolt tény, hogy az elhízottak között magasabb bizonyos rosszindulatú betegségek előfordulása is. Az elhízás tehát krónikus és visszatérő betegség, amely tartós kezelést igényel testsúlycsökkentés, majd súlytartás céljából.

Az elhízás létrejötte, okai

Az elhízás kialakulásában az esetek mintegy felében több genetikai faktor is szerepel. A genetikai tényezők és a környezet egymásra hatása hozza végül létre a teljes kórképet. A gyakorlat szempontjából azonban nyilvánvaló, hogy az elhízás kialakulásában a fölösleges mennyiségű energiabevitel játszik meghatározó szerepet.
Kalóriaértéke szempontjából kulcsfontosságú az elhízás kialakulásában a zsírok szerepe, hiszen a mai modern - de többnyire egészségtelen - táplálkozással könnyű a szervezet igényét többszörösen meghaladó mennyiséget elfogyasztani belőle. A túlzott mennyiségben fogyasztott szénhidrát ugyancsak elhízáshoz vezethet.

Diagnózis

Az elhízás diagnózisa, bár első megközelítésre könnyűnek látszik, egyes esetekben mégis nehéz feladat, mivel például a nagy izom- és csonttömeg tévesen pozitív diagnózist adhat.
A gyakorlatban az elhízást a testtömegindex (body mass index, BMI) alapján határozzuk meg. Ez a testtömeg (kg) és a testmagasság (m) négyzete hányadosának kiszámításával (kg/m2) történik.
A 30 kg/m2 vagy ennél magasabb testtömegindex elhízást (obesitas) jelent.

Az elhízást súlyossági foka szerint három csoportra osztják:

- az enyhe fokú elhízás BMI-határai 30-34,9 kg/m2;
- középsúlyos elhízásról beszélünk 35-39,9 kg/m2 BMI-érték esetén;
- súlyos mértékű az elhízás, amennyiben a BMI-érték 40 kg/m2 vagy ennél nagyobb.

A fenti kategóriáktól el kell különítenünk a túlsúlyos állapotot. A túlsúlyos állapot az elhízás kategóriájánál kisebb súlygyarapodásnak felel meg, vagyis a testtömegindex 25 és 29,9 kg/m2 közötti értékű.
A diagnózis felállításának legegyszerűbb módja a haskörfogat mérése. Hasi típusú (vagy külső megjelenése alapján „almatípusú”-nak is nevezett) elhízást állapíthatunk meg, ha a haskörfogat férfiak esetében eléri vagy meghaladja a 94 cm-t, nőknél pedig a 80 cm-t. A WHO az ilyen mértékű elhízásban szenvedőket egészségügyi szempontból fokozottan veszélyeztetettnek minősíti.

Mérési módszerek

Lehetőleg reggeli órában, az ellenőrzésekkor azonos típusú öltözékben kell mérni a testsúlyt. A fizikai megterhelés vagy vízhajtó bevétele után mért testsúly (fogyókúrázók!) az előbbiek figyelembevételével értékelendő.
A testmagasságmérés falra szerelhető eszköz vagy állvány segítségével, esetleg a falra lerajzolt magassági adatok leolvasásával történik. Figyelembe kell venni a cipősarok magasságát is. A testmagasság rossz mérése a testtömegindex számításánál négyzetes hibát jelenthet!
A haskörfogatot az alsó bordaív és a csípőcsont felső-mellső részének távolsága közepén, tehát nem a köldök magasságában kell mérni, hanem kb. 2-3 cm-rel a köldök fölött.

Hasi komputertomográfia is használatos, viszont a vizsgálat nem ad megbízható tájékoztatást a szervezet egészének zsírtartalmáról, csak a hasüregi és a bőralatti zsír megoszlása értékelhető. A bioimpedencia (BIA) módszer segítségével az elektrolit ellátottságon kívül megállapítható a szervezet zsírtömege (kg), a testzsírszázalék és a zsírmentes testtömeg.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez