Bőrgyógyászat

A bőr klímaberendezés, érzékszerv, raktár, ápol és eltakar, véd, az immunrendszer előretolt helyőrsége.

cikk_borgyogyaszat

Az ember testének kültakarója három fő rétegből áll:

- a hámból (epidermis),

- az irhából (corium vagy dermis) és

- a bőraljából (subcutis = az epidermis és dermis alkotta cutis alatti réteg).

Hámréteg:

A hámréteg vékony, átlátszó, többrétegű elszarusodó laphámból áll. A hámsejtek az alaphártyánál folyamatosan osztódnak, az új sejtek a régebbieket a felszín felé tolják. A hám legfelső rétegében a sejtek már teljesen elszarusodtak, elhaltak, és folyamatosan kopnak, lehámlanak. A hámrétegben felfedezhető apró nyílásokat szokták pórusoknak nevezni. Ezeken keresztül kerülnek a mélyebben fekvő irhából jövő anyagok a bőrfelszínre. A pórusok tehát az izzadság-, faggyú- és illatmirigyek nyílásai is, maguk a mirigyek már az irharétegben helyezkednek el.

Irharéteg:

Az irharéteg fő feladatai: a mechanikai védelem, a szervezet immunrendszerének és a só-vízháztartásnak a szabályozása. Az irha rugalmas rostrendszerekből és alapállományból álló kötőszövet. A bőrt a nagy szakítószilárdságú kollagén és rugalmas elasztin nevű fehérjékből álló rostok teszik ellenállóvá és rugalmassá. Az irha felhámmal érintkező rétege tartalmazza az idegrostokban és véredényekben gazdag irhacsapokat, amelyek az ujjbegyeken hullámosan lefutó barázdák formájában láthatók.
Az irhában a faggyúmirigyek nyílásai a szőrtüszők nyílásaiba torkollanak. A faggyú viaszok, zsírsavak, koleszterin és elpusztult sejtek maradványainak keveréke. Ha a bőr felszínére nem kerül elegendő ebből a faggyúból, a bőr száraz, hámló, pikkelyes lesz, ellenálló képessége csökken, viszket, fájdalmasan berepedezik.
Az irhában helyezkednek el az izzadságmirigyek is, feladatuk a méregkiválasztás és a hűtés.

Bőralj:

A bőr aljának fő feladatai a hőszigetelés, az energiatermelés szabályozása és a mechanikai behatolások tompítása. A bőralja kötőszövetes rostokkal kapcsolódik a fölötte lévő irhához, alulról izomrostok határolják. A bőralja kötőszövetes rétegében találhatók a szervezet energiaraktáraként működő zsírsejtek.

Bőrünk tehát nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű működésre kialakított, bonyolult szerv. Betegségei nemcsak kellemetlenek, de jól láthatók, mi több, feltűnőek is. A bőrgyógyászati betegségek kezelésében a huszadik-huszonegyedik század fordulóján nagy előrelépésnek lehettünk tanúi. Jó eredményeket sikerült elérni. Olyan kórképek esetén sikerült elérni a tünetek jelentős javulását, sőt megszüntetését, amelyek eddig hosszú évtizedeken keresztül keserítették meg a betegek életét. Ilyen bőrbajok voltak többek a pattanásos bőr és a psoriasis, vagy magyarul pikkelysömör.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez