Az Acne kezelése és megelőzése

A kezelés és megelőzés a helyes tisztálkodással kezdődik, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a mitesszerek nem a mosdatlanság büntetései, sőt a tisztaságmánia inkább ront az állapoton. Naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel. Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást. Ha az arcbőr megizzad, langyos vízzel minél előbb le kell öbílteni.

A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra.

A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben. A legjobb szakemberre bízni, és tőle kérni tanácsot az otthoni ápolásra. Minél kevesebb kozmetikum az érintett területeken, annál jobb, csak a speciális ápoló vagy gyógykozmetikumok kivételek. Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használjunk.
Kamaszkorban jó eredményeket lehet elérni a többnyire recept nélkül kapható, külsőleg alkalmazandó szerekkel.
Ha egyedül már nem boldogulunk a pattanásokkal, 2 hónap elteltével sem javul semmi, netán rosszabbodik, nem érdemes elkerülni a bőrgyógyászt, különösen a hegesedésre hajlamos bőrűeknek nem.

Mindenképpen bőrgyógyászi szakértelmet igényel, ha egy nőnek olyan aknéja van, mely:

- először felnőtt korban jelentkezik, vagy felnőtt korban jelentkezik újra miután egyszer már eltűnt,

- nem reagál a szokásosan beváló aknekezelésre, rosszabbodik terhességben vagy menstruációkor,

- férfias típusú szőrnövekedéssel vagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy testhajlatok barnás elszíneződésével, illetve centrális elhízással jár együtt

Hormonális egyensúly felborulása esetén mellékvese, petefészek vagy agyalapi mirigy eltérések vizsgálandók.

Az orvosi diagnózis azért is fontos, hogy kiderüljön, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükségünk van. 1-2 pattanással sem szégyen elmenni orvoshoz.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez