Az Acne orvosi kezelése

A súlyosabb formákban indokolt a szájon át szedhető antibakteriális kezelés, mely helyi kezeléssel kombinálandó. Nőknél - különösen a menstruáció előtti időszakban romló esetekben - bizonyos hormontartalmú készítmények/antiandrogének/ - tartós, több hónapig tartó adása javítja a folyamatot.

Szintén egy lehetőség a szájon át szedhető A-vitamin származék, mely a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozik. Olyan súlyos akne, azaz tályogok, gennyes hólyagok képződésével járó bőrgyulladás kezelésére használják, mely maradandó hegesedés veszélyével jár és nem javult más akne-ellenes kezelésre, így a szájon át szedhető antibiotikus terápiára sem. A terápia ideje alatt megfelelő hatékonyságú fogamzásgátlás alkalmazása szükséges. A kezelést csak olyan bőrgyógyász szakorvos felügyelete alatt szabad végezni, aki jártas a súlyos akne kezelésében és aki teljesen tisztában van a kezelés kockázatával és magzatkárosító hatásának veszélyével.


Mivel az acne és a hegesedés az életminőségen keresztül pszichés problémákat is okozhat, szakember segítségével szükség lehet a negatív pszichoszociális hatások feloldására is.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez