Az Acne okai és tünetei

Az emberek 85%-ának kamaszkorában valamelyest pattanásos lesz a bőre. 25 éves korra rendszerint teljesen elmúlik. Ekkorra zárulnak ugyanis le végleg azok a serdülőkori hormonális változások, amelyek mellesleg a faggyúmirigyek működését is nagyobb fokozatra állítják. Általában a férfiaknál erősebbek a tünetek.
Időszakos hormonális változások is okozhatnak aknét, ezért tűnhet elő a nőknél a havi vérzést megelőző napokban néhány pattanás. A petefészek betegségei vagy a hormonrendszer egyensúlyának felborulása is hozhat elő mitesszereket.
A pattanásosságra való hajlam genetikai meghatározottságára utal, hogy a pattanások előfordulásában jellegzetes etnikai különbségek fedezhetők fel. Mindkét szülő betegsége esetén az akne kialakulásának esélye a gyermekben 50%.


A bőr szőrtüszőinek kivezető nyílásai mellett helyezkednek el a faggyúmirigyek. Testünkön az arcon, a hallójáratban, a mellkason és háton, a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb. A faggyú, gliceridek, keratin, viaszok és elhalt sejtmaradék elegye, feladata, hogy a szőrszál növekedése közben finoman bevonja azt és megvédi. A bőrt a verejtékmirigyek váladékával keveredve védi meg a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől.
A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik, serdülőkor táján a növekvő androgén hormonszint hatására megnő. A megnövekedett faggyútermelés nyomán rendszerint az eleve zsíros bőrön, a mitesszer-képződésre hajlamos embereken alakul ki pattanásosság. Hajlamosító tényezők a bőr fokozott elszarusodása, ami miatt eltömődnek a mirigy-kivezetőnyílások. Az eldugult, megduzzadt mirigyekben bakteriális gyulladás alakulhat ki.


A fehér mitesszerek (comedo) zártak, mert szaruréteg fedi őket, ezért talán hajlamosabbak begyulladni. A fekete mitesszer nyílt, színét a melanin-tartalmú sejttörmelék adja.
A nem-gyulladásos károsodások, hegek kialakulása még nem pontosan tisztázott. Valószínűleg a faggyú bizonyos komponensei vagy a bakteriális tevékenység károsodik a bőrfelszín szöveti felépítése.
A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások között vannak gennyes pattanások, csomók és hólyagok. Az egyszerű pattanások 3-10 napig, a csomók 2-3 hétig, hónapokig is látszanak.


Az acne vulgarisnak három súlyossági fokozata ismert:

A legenyhébb, ha csak kevés pattanás jelentkezik, gyenge gyulladásos tünetekkel, rendszerint magától gyógyul.

A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősen gyulladt, fájdalmas csomó és hólyag is megjelenik, és fennáll a hegesedés veszélye.

A legsúlyosabb fokozatban már számos, puhatapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomók gyakran gennyesek, a szomszédos tályogok összeolvadhatnak. Szinte biztosan torzító hegesedéssel kell számolni.

A tüneteket a helytelen tisztálkodás és a szennyezett környezet, poros levegő tovább ronthatja.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez