Az emlőrák diagnosztikája

A diagnosztikus vizsgálatok a fizikális vizsgálat, mammográfia, illetve ultrahangvizsgálat során felmerült gyanú megerősítését (vagy kizárását) szolgálják. Mindamellett a prognózis és a kezelési terv kialakítása tekintetében is fontos információkkal szolgálnak.

A finomtű-aspirációs vizsgálat során vékony tűvel sejteket nyernek a megcélzott szövetrészből, majd a nyert mintát mikroszkóp alatt vizsgáljak. Citológiai vizsgálatnak is nevezik, mely csak sejtek megfigyelésére alkalmas. Negatív eredmény nem zárja ki egyértelműen daganatos elváltozás jelenlétét, pozitív esetben azonban jelentősen alátámasztja a gyanút.

A tűbiopsziás vizsgálat során speciális eszköz segítségével a gyanús területből egy kis henger formájú szövetrészt nyernek (core-biopszia), amelyet vizsgálatra küldenek. A mintát kórszövettani módszerekkel patológus vizsgálja meg. A módszer biztos diagnózis felállítására alkalmas. Negativitása a daganat ellen, pozitivitása a daganat mellett szól.

További módszer szövetrészek nyerésére a sebészi mintavétel (sebészi biopszia), melynek során vagy az egész daganatgyanús elváltozást vagy csak annak apró részletét távolítják el szövettani vizsgálat céljából. Utóbbit a patológus végzi megállapítva, hogy milyen típusú rákról van szó.

Kiegészítő laborvizsgálatokkal további ismereteket szerezhetünk a daganat fajtájáról, főbb jellemzőiről. Ezek az információk fontos útmutatóul szolgálnak a betegség kimenetelének megítélésében és a kezelési terv kialakításában.

A hormonreceptor meghatározás (ösztrogén- és progeszteronreceptor tesztek) például arról tájékoztat, hogy a daganat növekedéséhez kellenek-e női hormonok. Ha a tesztek erre utalnak, akkor a daganat prognózisa kedvezőbb, és nagy valószínűséggel reagál majd a hormonterápiára, mellyel a sejtek ösztrogénhormon termelését lehet felfüggeszteni, illetve a termelődött hormont hatásában gátolni.

Napjainkban kiemelkedő jelentősége van az úgynevezett HER2-receptor meghatározásnak (2-es típusú human epidermális növekedési fakctor receptor) is. Ezen receptorok az összes emberi sejt felszínén megtalálhatók. Normál körülmények között ezek a receptorok az emlőben fontos szerepet töltenek be a tejelvezető csatornák kifejlődésében. Szerepük abban van, hogy üzeneteket küldve a sejteknek, növekedésre és szaporodásra késztetik őket. Ha ezek a receptorok a normális tízezres érték helyett milliós nagyságrendben alakulnak ki, akkor beszélünk HER2-pozitív emlőrákról. (1. ,2., 3 és 4. ábra) Az emlőrákok egyötöde HER2-pozitív, célzott kezelés hiányában korábban ezek a daganatok általában rosszabb prognózisúnak számítottak. A daganat HER2 státusza ma az emlőrák kezelésének a megválasztásában az egyik legfontosabb szempont. A daganat HER2 meghatározásának minden szövettani mintavétel során meg kell történie, melyet patológus végez.


Fontos részét képezik a kivizsgálásnak azon képalkotó vizsgálatok, amelyek segítségével megállapítható a daganatos megbetegedés stádiuma, vagyis, hogy mennyire előrehaladott, mennyire kiterjedt a folyamat, és képzett-e már áttéteket (csontokban, májban, tüdőben, stb.). Ilyen vizsgáló módszerek lehetnek a röntgen-, ultrahang-, CT- (komputertomográfia), MRI- (mágneses rezonancia leképezés) és legújabban a PET (pozitronemissziós tomográfia) vizsgálat.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez