Emlőrák - Gyakran Ismételt Kérdések

  • Milyen gyakori az emlőrák előfordulása?

Az emlő daganatos megbetegedései a leggyakrabban előforduló női daganatos elváltozások, életük során a nők körülbelül 10 százalékánál megjelenik.

  • Örökölhető-e az emlőrákra való hajlam?

Ma senki nem tudja pontosan, hogy egyesekben miért alakul ki emlőrák, míg másokban miért nem. Az emlőrák kialakulásának nagyobb a kockázata, ha egyenesági női rokonainál már előfordult emlőrák. Ez különösen igaz, akkor, ha a betegség családtagjában 40 éves kor alatt jelentkezett. Bizonyos génhibák úgyszintén növelik a családon belüli emlőrák előfordulását, ezek kiszűrésére megfelelő tesztekkel rendelkezünk.

  • Megelőzhető-e az emlőrák?

Az egészséges életvitel, a helyes táplálkozás kialakítása, fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése és alkohol bevitel csökkentése nagy jelentőségű az emlőrák megelőzése szempontjából. Sokat segíthet a rendszeres szűrés, hiszen minél korábban ismerik fel a betegséget, annál több esély van a teljes gyógyulásra.

  • Okozhatnak-e emlőrákot a fogamzásgátlók?

A szájon át szedhető hormonális fogamzásgátlók és az emlőrák közötti kapcsolat egyelőre ellentmondásos, a szakértők véleménye eltérő lehet ezek hatásáról.

  • A szoptatás elősegíti-e az emlőrák kialakulását?

Nem, sőt ellenkezőleg, bizonyos védelmet nyújt: statisztikák igazolták, hogy azon nők körében, akik szültek és szoptattak, kevesebb emlődaganat fordul elő, mint akik egyáltalán nem szültek.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez