Az emlőrák kezelése

Oki terápia

A helyes kezelési stratégia kialakítása csak radiológusok, patológusok, emlősebészek és onkológusok együttműködésével történhet. A tudomány jelenlegi állásának megfelelő és így leghatékonyabb terápiák Magyarországon több mint 30 emlőcentrumban állnak rendelkezésre.

Természetesen a betegnek többször nyílik lehetősége részletesen megbeszélni onkológus kezelőorvosával a reá váró kezelésekkel kapcsolatos tudnivalókat. Arról is beszélhet orvosával, hogy szívesen részt venne-e klinikai gyógyszervizsgálatban, vagyis az új kezelési módszereket kipróbáló kutatásban. Ezen vizsgálatokban történő részvétel fontos választási lehetőség lehet minden emlőrákban szenvedő beteg számára, függetlenül betegsége stádiumától.

A legmegfelelőbb kezelés kiválasztása számos tényezőtől függ. Ilyenek a beteg életkora, menstruációs státusza, általános egészségi állapota, kísérő betegségei, a daganat mérete, elhelyezkedése és típusa, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei, stb. Figyelembe veszik a tumorsejtek néhány fontos jellemzőjét, így a már említett hormonreceptor- és HER2-receptor státuszt is. Rendszerint a legfontosabb és a kezelés menetét leginkább meghatározó tényező a betegség stádiuma.

Az emlőrák kezelésében számtalan módszert alkalmaznak, és gyakran azok kombinált használatára kerül sor. A különböző kezelési stratégiák stádiumonkénti részletezése ez alkalommal nem lehet célunk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a daganatos megbetegedések korai stádiumaiban alkalmazott megfelelő kezelések a betegek végleges gyógyulását segíthetik elő, míg az előrehaladott, áttétes esetekben végzett terápia célja már többnyire csak a hosszabb túlélés és a megtartott életminőség elérése lehet. Ez is alátámasztja a szűrővizsgálatok jelentőségét. A továbbiakban röviden ismertetjük a rendelkezésre álló terápiás módszereket.

Korai emlőrákok esetében a legfőbb eszköz napjainkban is a műtéti beavatkozás, ahol többféle megoldás létezik. Ezek közös jellemzője, hogy kevésbé radikálisak a korábbiaknál, így a nők pszichés terhelését csökkentik. A műtét közben olyan vizsgálatokat végeznek el, amelyek alapján megállapíthatók a daganat jellemzői, és az is, van-e áttét a kivett (ún. őrszem) nyirokcsomókban. Amennyiben igen, az összes hónalji nyirokcsomót el kell távolítani. A szövettani vizsgálat alapján lehet dönteni arról, hogy növelik-e a műtéti területet, illetve eltávolítják-e a teljes emlőt (ún. masztektómia). A műtét után lehetőség nyílik a mell rekonstrukciójára: ilyenkor plasztikai sebészeti eljárással az emlő pótlására is van mód.

Amennyiben a daganat kiterjedtsége miatt a beteget nem lehet műteni, a műtétet megelőzheti egy kemoterápiás kezelés (ún. neoadjuváns kemoterápia), melynek célja a daganat megkisebbítése. A műtét során eltávolított daganat szövettani eredménye szabja meg, hogy a műtét után milyen további kezeléseket kell tervezni. Általánosságban elmondható, hogy áttétek, érbetörés, nagyméretű daganat, HER2-pozitivitás esetén javasolt a kemoterápia. Sugárkezelésre műtétet követően, ún. adjuváns terápiaként kerül sor, amelynek elsődleges célja a műtétet körülvevő területen történő kiújulás megelőzése. Az emlőrák kezelésében alkalmazott hormonterápia csak azoknál hatékony, akiknek daganatsejtjei ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptort tartalmaznak (azaz hormonreceptor-pozitívak). Receptor hiányában ugyanis a hormon nem tudja hatását kifejteni. A kezelést - bár olykor magában is lehet hatékony - sokszor a kemoterápia kiegészítéseként (vagy azután) adják. Az emlőrák kezelésénél az utóbbi évektől kezdve sikerrel alkalmazzák a célzott biológiai gyógyszereket. Lényegük, hogy a daganatsejteket specifikusan gátolják, ezért hatásuk kimondottan a daganatsejtek vagy azok által termelt anyagok ellen irányul, így a hagyományos kemoterápiás szereknél kevesebb mellékhatást okoznak. A célzott HER2-ellenes kezelés hatására a HER2-pozitív emlőrák prognózisa mára megváltozott, a terápia bevezetését követően a betegség megszelídült. Igazolt HER2-pozitivitás esetében a műtétet követően a célzott HER2-ellenes kezelést egy évig alkalmazzák, áttétes esetekben pedig a betegség állapotának rosszabbodásig. A célzott HER2-ellenes kezelés korai emlőrákban történő alkalmazásával az immunrendszer aktiválásának és a HER2-gátlásnak köszönhetően a véglegesen gyógyult esetek száma tovább javítható volt. Ma már az emlőrák ellen is sikerrel alkalmazzák a daganat érképződését gátló célzott biológiai kezelést, melyre kemoterápiával kombinálva kerül sor, és ma még kizárólag áttétes betegségben. Lényege, hogy a daganat vérellátást gátolva, megállítják a daganat növekedését és áttétképződését.

Az emlőrák kezelése a betegek nagy száma miatt állandóan a kutatások előterében áll. Az utóbbi évtizedekben a terápiás eredmények folyamatosan javulnak az új kemoterápiás, hormonterápiás és célzott biológiai készítmények kifejlesztésével. Fokozatosan fejlődik a kemoterápiás protokollok hatékonysága is, ahogy az új gyógyszerek beépülnek a kombinált (több gyógyszert tartalmazó) kezelésekbe. Jelenleg is sok ígéretes hatóanyag fejlesztése van a klinikai gyógyszervizsgálatok fázisában.

Támogató terápia

Támogató (szupportív) terápián azon kezelések összességét kell érteni, amelyek segítségével a daganat és áttétei okozta panaszokat, illetve a különböző terápiás szerekhez és beavatkozásokhoz társuló mellékhatásokat vagy szövődményeket enyhítik. Többek között ide tartozik a fájdalomcsillapítás, a fáradtság, nehézlégzés, a kemoterápia által okozott hányás és hányinger, hasmenés, szájnyálkahártya gyulladás, lázas állapotok, vérszegénység és vérzékenység kezelése.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez