Az emlőrák tünetei és lefolyása

A betegség kialakulása az egészséges állapotból kiinduló, több, fokozódó súlyosságú fejlődési szakaszból álló folyamat eredménye.

Preklinikai szakasz: A betegség biológiai értelemben vett kezdetétől a tünetek jelentkezéséig terjed, mely időszakban a betegség értelemszerűen tünetmentes.

Klinikai szakasz: A tünetek megjelenésével kezdődik. Az érintettek hagyományosan csak akkor fordulnak orvoshoz, miután csomót tapintanak, fájdalmat éreznek mellükben.

Mivel az emlőrák az esetek nagy részében egyáltalán nem fáj, ez megtévesztő lehet a beteg számára. A legkorábbi tünetek, amelyek mindenképpen kivizsgálást indokolnak, az emlőben tapintható csomó, az emlőbimbó behúzódása, a hónaljban érzékelhető csomó, a mellbimbóvéres váladékozása vagy az emlő bőrének elváltozásai, így, ha az egyik emlő duzzadtabb, keményebb, mint a másik, ha a bőr kipirosodik, ekcémásnak tűnik. Egyes daganatok az emlőgyulladáshoz hasonló tünetekkel adnak jelt magukról.

Minél nagyobb, előrehaladottabb a daganat, annál nagyobb az esély a rákos sejtek szóródására, vagyis az áttétképződésre. Az emlőrák leggyakrabban az azonos oldali hónalji nyirokcsomókban, illetve a májban, csontokban, tüdőben, néha az agyban és a petefészekben képez áttétet. Sajnos az áttéteknek az étvágytalanságon, fáradékonyságon kívül ritkán vannak sajátos jelei. 

A tünetek az érintett szervtől is függnek, így a csontok állandó fájdalma, mellkasi csomók, a nyirokcsomók megduzzadása, agyi áttét esetén fejfájás, gyengeség, májáttétnél sárgaság, étvágytalanság, tüdőáttétnél légszomj, száraz köhögés jelentkezhet.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez