Krónikus limfocitás leukémia

leukemia

A krónikus limfocitás leukémia az iparilag fejlett világban 100 ezer lakos közül 3-5 felnőttet érint, a 70 év feletti korosztályban pedig 20-30 embert érhet el. A csontvelőben tünetmentesen kezdődik, lassan fejlődik, s csak a vérkép vizsgálatakor derül ki, hogy a limfociták száma a kelleténél magasabb, mivel a megváltozott funkciójú sejtek felszaporodnak.

Tünetek/lefolyás:

A baj évek múlva akkor tűnik fel, amikor a beteg nyakán nagyobb, fájdalmatlan nyirokcsomók jelentkeznek. Később máj-, lépnagyobbodás, vérszegénység, vérlemezke-szám csökkenés mutatható ki, mellettük fáradékonyság és fertőzések iránti fokozott hajlam a vezető tünet. Az érintetteknél éjszakai izzadás, fogyás, fertőzés nélküli lázas állapot is tapasztalható. A betegség lefolyása a kóros limfociták korai fejlődési szakaszában kialakult genetikai eltéréssel magyarázható, van akinél gyors, 8 év, másnál lassabb, 25 esztendő az átlagos túlélési idő.

Kezelés:

A CLL ugyan egyelőre nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel hosszú ideig egyensúlyban tartható. A kezelés célja az alapbetegség háttérbe szorítása, a hosszabb túlélés, jó életminőség mellett a tünetek megszüntetése. Átütő sikert hozott a célzott, úgynevezett monoklonális ellenanyagot tartalmazó biológiai terápia, amit már kemoterápiás szerekkel kombinálva más limfóma fajtáknál nagy sikerrel alkalmaztak. Bebizonyosodott, hogy a CLL-nél is a monoklonális ellenanyag nélküli kemoterápiáknál sokkal hatékonyabb a célzott terápiával történő kombináció mind első kezelésként adva, mind az újból megjelenő betegség esetén. Viszonylag kevés mellékhatás mellett egyre több a hosszabb időre tünetmentes beteg. Viszonylag új kezelésről lévén szó, egyelőre még nem lehet pontosan tudni, a biológiai terápia mennyivel hosszabbítja meg a beteg életét, de a nemzetközi klinikai vizsgálatok alapján hosszú tünetmentes időszakot biztosít és jelentősen emeli a mindennapok életminőségét. A szer más limfóma-típusoknál is, mint pl. a follikuláris limfóma, vagy a diffúz nagy B- sejtes limfóma már bizonyított.

CLL-ben szenvedő betegek kezelésére mind első vonalban, mind kiújuló betegség esetén OEP finanszírozással jelenleg elérhető a célzott biológiai kezelés kemoterápiával kombinálva.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez