non Hodgkin limfóma kezelése

monoklonaris_antitest

A non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek kezelése egyénre szabott. A kezelés számos tényező függvénye, így más, ha a betegséget újonnan diagnosztizálták, más, ha a betegség kiújult, megint más, ha a betegség indolens, és más, ha agresszív, függ a non-Hodgkin limfóma stádiumától, típusától vagy, „osztályától", a beteg egészségi állapotától, életkorától, igényeitől és kívánságaitól.      

Hosszú évekig a non-Hodgkin limfómát elsősorban kemoterápiával kezelték. Mára a kemoterápiát gyakran monoklonális antitest terápiával egészítik ki, mely esetenként önmagában is alkalmazható.

A sugárkezelés akkor hatásos, ha a betegség a test mindössze egy-két területére lokalizálódott. A nagy dózisú kemoterápia egy további kezelési lehetőség, és egyes betegekben hatásos lehet. Azonban ez elpusztítja a csontvelőt, amely őssejt transzplantációval állítható helyre. Egyes, indolens non-Hodgkin limfómás betegeknek kezdetben nincsenek tüneteik, ők nem igényelnek azonnali kezelést; ez a „Várakozz és figyelj!" taktika.

A non-Hodgkin limfóma kezelése személyre-szabott és sok befolyásoló tényező van.

Mielőtt a kezelés elkezdődhetne, meg kell állapítani, hogy a limfóma indolens-e vagy agresszív, illetve meg kell határozni a limfóma stádiumát. Ehhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, és el kell végezni a beteg nyirokcsomó biopsziáját.Meg kell várni, míg minden vizsgálati eredmény megérkezik, és csak azután lehet megtervezni a kezelést. Bár ez a kezelés szükségtelen halogatásának tűnhet, a legkisebb késést is kárpótolja az, hogy a beteg a legmegfelelőbb kezelést kapja.A betegeknek számos kérdésük lehet a limfóma munkacsoporthoz a kezelésükkel és annak lehetséges sikerével kapcsolatban. Ahelyett, hogy a kérdéseket a kórházi vizit alkalmával próbálnák összeszedni, jobb, ha előre kigondolják, mit akarnak kérdezni. 

Kezelési lehetőségek: 

Kemoterápia

Monoklonális antitest terápia

Sugárterápia

Várakozz és figyelj!

Transzplantáció