Sugárterápia

A sugárterápiát széles körben alkalmazzák az orvostudományban mind diagnosztikai célra - pl. kisdózisú röntgensugár segítségével felvétel készíthető a test belsejéről -, mind egyes betegségek, pl. a non- Hodgkin limfóma kezelésére is.

A terápiás célú besugárzás elpusztítja a sejtek DNS-ét,/örökítőanyag/, mely nélkül a sejtek nem tudnak osztódni. Mivel a sugár a beteg sejtekkel együtt az egészséges sejteket is megöli, nagyon fontos, hogy a sugarat a lehető legpontosabban a betegséget okozó sejtekre irányítsák, hogy megelőzzék a mellékhatásokat. Non-Hodgkin limfómában a leggyakoribb radioterápiás alkalmazás a sugárkezelés, amelyet akkor adnak, ha a betegnek csak egy-két beteg nyirokcsomója van. Itt a sugárnyalábot az érintett területre irányítják, és a sugár megöli a beteg sejteket. Hatásosan alkalmazható a lokalizált limfóma tüneteinek megfékezésében is.

A radioimmunterápia a sugárterápia új alkalmazási területe. A monoklonális antitesthez apró radioaktív részecskéket csatolnak. Amikor az antitest eléri és megtámadja a limfóma sejtet, a sugárzás megöli a sejtet.