"Várakozz és figyelj"

Diagnóziskor egyes esetekben a javasolt taktika a „Várakozz és figyelj!".

Ez a helyzet az indolens non-Hodgkin limfómás betegek két-ötödénél. Agresszív non-Hodgkin limfómában ez a fajta kezelési taktika nagyon ritka.

A „Várakozz és figyelj!" módszerre azok a betegek alkalmasak, akik limfómája előrehaladott stádiumban van. Más szóval, akiknél a limfóma több mint egy vagy két nyirokcsomó csoportot érint. Feltétel, hogy jól érezzék magukat és maga a limfóma nem okozhat tüneteket. Amíg a betegek jól érzik magukat, a nyirokcsomók kicsik vagy nem nőnek gyorsan és nincs jele, hogy a limfóma fontosabb szervek működését befolyásolná, a „Várakozz és figyelj!" taktika a követendő eljárás. Néha a „Várakozz és figyelj!" taktikát olyan betegeknél is alkalmazzák, akiknek indolens limfómája kiújult.

Bár a „Várakozz és figyelj!" módszer kockázatosnak tűnhet, vizsgálatokban igazolták, hogy az arra alkalmas „Várakozz és figyelj!" betegekben a prognózis nem különbözik azoktól a betegekétől, akiket a diagnózis után rögtön kezelni kezdenek viszont a „Várakozz és figyelj!" taktika esetén későbbre tolódnak a kezelés mellékhatásai.