non-Hodgkin limfóma osztályozása

A non-Hodgkin limfóma osztályozásához számos körülményt értékelnek. Ennek egyszerű, de eredményes módszere két osztály létrehozása volt, mely segít az orvosnak eldönteni, hogy milyen kezelést adjon a betegének:

  • indolens (kis malignitású vagy lassú növekedésű forma)
  • agresszív (nagy malignitású vagy gyors növekedésű forma)

Indolens:

Az indolens non-Hodgkin limfóma lassan halad előre. Kezdetben nem okoz tüneteket, és jó ideig rejtve maradhat. Sokan a diagnózis után hónapokig vagy akár évekig nem igényelnek kezelést. A kezelés, amikor szükségessé válik, összezsugorítja, sőt, akár el is tüntetheti a daganatot, tünetmentességet, más néven „remissziót" eredményezve. Azonban gyakran következik be relapszus, azaz a betegség „kiújul", és további kezelés válik szükségessé.

Agresszív:

Az agresszív non-Hodgkin limfóma gyorsan halad előre. Az indolens non-Hodgkin limfómánál gyakrabban okoz tüneteket, rendszerint azonnal kezelni kell. Bár az „agresszív" szó félelmetesen hangzik, ezek a limfómák igen jól reagálnak a kezelésre. Nagyobb valószínűséggel következik be teljes gyógyulás, mint az indolens non-Hodgkin limfómák esetében.

Limfóma típusának meghatározása:

Az indolens és az agresszív non-Hodgkin limfómák típusát szövettani vizsgálattal állapítják meg. E célból minden betegből szövetmintát vesznek. A legtöbb betegből a beteg nyirokcsomót vagy annak egy részét sebészileg, biopsziával távolítják el. Van úgy, hogy a diagnózis a „véletlen eredménye", pl. egy rutin gyomortükrözés alkalmával fedezik fel a betegséget.

Nagyon fontos a non-Hodgkin limfóma típusának pontos meghatározása, mivel a két forma kezelése erősen eltér egymástól.

 

Táblázat: Az agresszív és az indolens NHL közötti eltérések
  Indolens non-Hodgkin limfóma Agresszív non-Hodgkin limfóma
Arány 40% – 50% 50% – 60%
Növekedés Lassú Gyors
Leírás Sok esetben diagnóziskor tünetmentesség, a diagnózis gyakran a véletlenen múlik Már a diagnózis előtt lehetnek tünetek
Kezelés Nem mindig szükséges azonnal elkezdeni a  kezelést Rendszerint azonnal el kell kezdeni a  kezelést
Prognózis Jól reagál a kezelésre, bár nagy a kiújulás valószínűsége Jól reagál a kezelésre, és jó esély van a  gyógyulásra

 

Nincs két egyforma non-Hodgkin limfómás beteg. Még az azonos típusú vagy stádiumú betegségben szenvedők sem ugyanazt a kezelést kapják és a prognózisuk sem egyforma.

A non-Hodgkin limfóma diagnózisának felállítása illetve a kezelés megkezdése előtt diagnosztikai teszteket és stádiumbeosztást kell végezni.

Mindenki másképp éli meg a NHK limfómát. Még azon személyek is, akik hasonló stádium- és típusbeosztással rendelkeznek, különböző kezelést kaphatnak, különböző eredményekkel.

Úgy tűnhet, hogy a tesztek indokolatlanul késleltetik a kezelést. Azonban a helyes kezelés a helyes diagnózistól függ, és a legkisebb késést is kompenzálja az, hogy a beteg kezdettől fogva a legmegfelelőbb terápiát kapja.