Tüdőrák kezelési lehetőségei

A tüdőrák diagnózisa, a daganat stádiumának, illetve a beteg általános állapotának, életkilátásainak ismeretében az orvos megválaszthatja a beteg számára legelőnyösebb kezelést.

A tüdőrák kezelésének célja:

- Megkisebbíteni a daganatot (lehetőség szerint teljes egészében eltávolítani)

- Enyhíteni a tüneteket

- Javítani az életminőséget

- Meghosszabbítani a beteg életét

A tüdőrák főbb kezelési lehetőségei: 

  • Műtét

A műtét a daganat eltávolítására szolgál. A legjobb esélyt adja a teljes gyógyulásra, ha a tüdőrákot korai stádiumban fedezték fel és a daganat sebészi úton teljes egészében eltávolítható.

· Gyógyító (kuratív) műtét: a daganatot teles egészében eltávolítják. A környező tüdőszöveteket, sőt a teljes tüdőt is eltávolíthatják, hogy ne maradjanak rákos sejtek a szervezetben.

· A daganat méretét csökkentő (palliatív) műtét: a tumor egy részét (és nem a teljes tumort) metszik ki. A daganat túl nagy ahhoz, hogy el lehessen távolítani, vagy más fontos erekre, vagy szervekre terjedt rá. A tumor méretének csökkentésével a fájdalom és a tünetek is rendszerint csökkennek.

  • Sugárkezelés

A sugárkezelést számos ráktípus esetében alkalmazzák. A rákos sejtekre nagyenergiájú röntgensugarat irányítanak, mely elpusztítja azokat, illetve megakadályozza, hogy tovább növekedjenek.

Tüdőrák esetén a sugárterápiát különféle esetekben alkalmazzák:

· Műtét helyett, ha a tumor túl nagy ahhoz, hogy operálni lehessen, vagy ha a beteg általános egészségi állapota műtét biztonságos elvégzését nem teszi lehetővé.

· A tumor méretének csökkentésére, a tünetek enyhítése érdekében (pl.: köhögés, légszomj).

· Az áttétek sugárkezelése alkalmas a tünetek enyhítésére, pl. fájdalomcsökkentésre csontáttétek esetében.

Mellékhatások:

A sugárkezelésnek vannak mellékhatásai. A mellékhatások típusa és súlyossága függ a kezelt testfelülettől, a beteg általános egészségi állapotától és a sugárkezelések számától. A leggyakoribb mellékhatások az alábbiak:

· Fáradtság

· Bőrreakciók: közepes mértékű leégésre emlékeztető bőrpír a megcélzott és a környező bőrfelületen.

· Szőrveszteség a kezelt területen, pl. a mellkason, ha a tüdőt kezelik. Hajhullás akkor fordul elő, ha a sugárkezelés közvetlenül a fejre irányul.

· Émelygés, mely hatásosan kezelhető gyógyszerekkel, illetve ha a beteg sokszor eszik keveset, a napi három főétkezés helyett.

  • Kemoterápia

A kemoterápia során gyógyszereket (úgynevezett citosztatikumokat) illetve más vegyi anyagokat alkalmaznak, hogy elpusztítsák a daganatsejteket, vagy megállítsák azok növekedését és osztódását. A cél a lehető legtöbb ráksejt elpusztítása a legkevesebb kárt okozva a test egészséges sejtjeiben.

A sugárkezeléstől eltérően a kemoterápiás gyógyszerek a test egészében fejtik ki hatásukat. Ennek a kezelésnek ezért az a jelentősége, hogy olyan sejteket is el képes pusztítani, melyek a kiindulási daganattól távol sodródtak a szervezetben és azokat így a műtét vagy a radioterápia nem ért el. Tüdőrák esetén a kemoterápiát esetenként a műtét előtt is alkalmazzák, hogy csökkentsék a daganat méretét, mielőtt műtétre kerül sor.

Klinikai onkológus szakorvos tervezi meg és hangolja össze a kemoterápiás kezeléseket. A kemoterápia adagja és a kezelés hossza betegenként eltérő, A kemoterápiát rendszerint „ciklusokban” adják, amikor is a gyógyszert egy vagy több napig alkalmazzák, majd az adagot 1-2, vagy esetenként 3-4 hetenként megismétlik, általában 4-6-szor.

Mellékhatások:

Mivel a citosztatikumok nem kizárólag a daganatsejteket pusztítják, hanem a szervezet egészséges, gyorsan osztódó sejtjeit is károsítják, így számos mellékhatást okoznak. A leggyakrabban károsított egészséges sejtek a csontvelő sejtjei, a gyomorbélrendszer hámsejtjei, valamint a bőrben található szőrtüszők sejtjei.

A kemoterápia mellékhatásai az alkalmazott gyógyszer-kombinációtól és a kemoterápiás kezelés hosszától függően eltérőek lehetnek. A kemoterápiás gyógyszerek többsége okoz mellékhatást, ezek közül a leggyakoribbak:

· Émelygés vagy hányás.

· Hajhullás. A haj, szőrzet megritkulhat vagy teljesen kihullhat. Az esetek többségében a kezelést követően újra kinő.

· Fáradtság, amit gyakran vérszegénység (alacsony vörösvérsejtszám) okoz. Az émelyégés illetve a hányás is okozhat fáradtságérzetet, és fontos, hogy a beteg (ha lehet) sokat aludjon és tápláló ételeket egyen a kemoterápiás kezelés ideje alatt. Dietetikus segíthet olyan ételek kiválasztásában, melyek táplálóak és émelygéssel küzdő betegek számára is alkalmasak.

· Fertőzések, különösen légúti, gyomorbélrendszeri és húgyúti fertőzések, melyek a kemoterápia fehérvérsejt csökkentő hatása következtében fordulnak elő. A fehérvérsejteknek a fertőzések leküzdésében van szerepük, és ha kevés van belőlük, a szervezet kevésbé képes legyőzni a fertőzést okozó baktériumokat és vírusokat.

· Vérzés és véraláfutás is jelentkezhet, mivel a kemoterápia csökkenti a vérlemezkék számát, melyeknek a vérzés megakadályozásában és a véralvadás elősegítésében van szerepük.

  • Új gyógymódok - célzott biológiai terápiák

A modern, célzott, a daganatsejtek működését gátló gyógyszerek célpontjai elsősorban a daganatsejtek felszínén megtalálható jelfogó molekulák, receptorok, vagy azokhoz kötődő molekulák, melyek a daganatsejtek halhatatlanságáért, fokozott osztódásáért, áttétképző hajlamáért felelős sejtműködéseket indítanak el. A célzott biológiai terápiás gyógyszerek így ezeket a sejtműködéseket függesztik fel. Mivel ezek a gyógyszerek elsősorban a daganatsejteken fejtik ki hatásukat, az egészséges sejteket alig károsítják, mellékhatásaik csekélyek, a beteg életminőségét általában jelentősen javítják.

Bővebben itt  Célzott biológiai terápiák

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez