Vastag- és végbélrák kezelése

Felismert betegség esetén a kezelőorvos dönt a kezelés módjáról és menetéről. Ma már leginkább az onkológiai centrumokban működő, többféle szakemberből (patológus, sebész, belgyógyász-onkológus, sugárterápiás szakorvos) álló orvoscsoportok határozzák meg az adott esetben leghatékonyabb kezelés tervét.

A vastagbél- és végbélrákok esetében - amennyiben van rá lehetőség - ma is legfontosabb a sebészi kezelés, vagyis a daganatos bélszakasz eltávolítása.

A betegség stádiumától függően fontos szerepe lehet még a sugárkezelésnek, a kemoterápiának, valamint a célzott biológiai terápiák alkalmazásának.

A kemoterápiák között ma már olyan szájon át szedhető készítmény is alkalmazható, amelynek hatásossága megegyezik az infúziós formáéval.

Napjainkban az egyre kiterjedtebben alkalmazott szelektív támadáspontú, célzott biológiai terápiák kemoterápiákkal kombinálva jelentősen növelik a kezelések hatásosságát. Ezek között mára a legtöbb kedvező tapasztalat a tumorok vérellátását befolyásoló kezelés kapcsán gyűlt össze.

Ma mar az sem ritka, hogy a korszerű gyógyszeres kezelési protokollok alkalmazása során eredetileg operációra alkalmatlannak nyílvánított betegeknél is elvégezhető olyan műtét (pl. máj vagy tüdő áttétek eltávolítása), amely tovább javítja a beteg életkilátásait.

kezeles

 További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez