Amit a veserákról tudni kell

A veserák a felnőttkori daganatok kb. 3%-a, a leggyakoribb urológiai daganat. Gyakorisága az elmúlt 30 évben 5%-kal nőtt, hazánkban 2006-ban 2223 új megbetegedést regisztráltak. Férfiakban 2,5-ször gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Elsősorban az 50-70 éves korosztályt érinti, de fokozatosan nő a fiatalkorúak aránya.

A veserák kialakulásának okai nem teljesen ismertek. Elsősorban a dohányzásnak, a magasvérnyomás-betegségnek, az egészségtelen életmódnak, illetve a fokozott koffein-fogyasztásnak tulajdonítanak szerepet. Egyes kémiai anyagok (azbeszt, tiazidok, kőolajtermékek, stb.) is növelik a vesedaganat kockázatát.

A veserák fajtái

- A rosszindulatú vesedaganatok 80-85%-a úgynevezett vesesejtes carcinoma (világos sejtes rák, hypernephroma, Grawitz-tumor) a vese kanyarulatos csatornáinak kezdeti szakaszából indul ki.

- A gyermekkorra jellemző nephroblastoma (Wilms-tumor) fiatal felnőttkorban is megjelenhet.

- Egyéb, ritkább daganattípusok közé tartoznak a papillaris, granularis, chromophob, sarcomatoid, Bellini-csatorna eredetű daganatok, illetve a lymphomák. A vese áttéti daganatai viszonylag ritkák.

- Az oncocytoma és angiomyolipoma jóindulatú daganatok.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez