A veserák kezelése

Sebészi kezelés

A veserák gyógyításában a műtéti beavatkozás a meghatározó, ami időben felismert betegség esetén a kóros elváltozást mutató vese részleges vagy teljes eltávolítását jelenti. Sebészi beavatkozásnak a beteg jó általános állapota esetén még előrehaladott, áttétes stádiumban is van létjogosultsága, ugyanis jelentősen javítja az életkilátásokat.

Az operáció lefolyását, az alkalmazott sebészeti eljárást befolyásolja a daganat kiterjedtsége, az áttétek mennyisége és minősége, a páciens kora, általános állapota és testsúlya is. Szervmegtartó műtét után a kiújulás veszélye miatt elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll.

Sugár- és hormonkezelés

Veserák kezelésében jelentőségük mára háttérbe szorult. Sugárkezelést elsősorban akkor alkalmaznak, ha a tumor nem operálható vagy egy korábbi műtétet követően a daganat kiújult. A túlélési időtartam meghosszabbítása érdekében alkalmazhatnak hormonkezeléseket (antiösztrogén, tesztoszteron).

Kemo-immunoterápia

A veserák kemoterápiára alig reagál. Az immunterápiával (interferon, interleukin) kiegészített kemoterápia azonban egészen napjainkig, a célzott biológiai terápiák megjelenéséig a veserák elfogadott kezelése volt.

Előrehaladott veserák esetén ez a terápia az esetek 10-15 százalékában hoz eredményt azzal, hogy lassítja a tumor növekedését, s hónapokkal, esetenként 1-2 évvel meghosszabbítja azon betegek életét, akiknek a szervezetükben lévő daganat reagál a kezelésre.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez