Veserák - Új gyógymódok

A világossejtes veserákokra jellemző, hogy ezekben a tumorokban egy génmutáció (genetikai hiba az örökítő anyagban) révén olyan molekulák szaporodnak fel, amelyek fokozzák a daganat vérellátását, ezáltal serkentik a tumor növekedését és áttétképző hajlamát. Ezt a mechanizmust kihasználva jutottak arra az eredményre a kutatók, hogy az érgátlást célzó kezelés az áttétes vastagbélrák és végbélrák, illetve egyes emlő- és tüdőtumorok terápiája mellett a veserákban is bevethető.

Az érgátlást (angiogenezist) célzó terápiát a vesesejtes rákban szenvedő betegek közül azok kaphatják, akik esetében a daganat már helyileg előrehaladott vagy áttétes stádiumban van. Számukra a kezelést a veserákban jelenleg alkalmazott immunterápiával (alfa-interferonnal) kombinálva kéthetente, vénán keresztül adagolva, első választásként vethetik be az onkológusok. Ez azt jelenti, hogy azoknál alkalmazható a terápia, akik még semmilyen kemoterápiás kezelésben nem részesültek veserákos betegségük miatt.

Egy nagy nemzetközi klinikai vizsgálat eredményei szerint az érképződést gátló kezeléssel kiegészített immunterápia mintegy kétszeresére nyújtja a daganat további növekedéséig eltelt időtartamot, vagyis a betegek kétszer annyi ideig élhetnek anélkül, hogy a daganatuk állapota rosszabbodna.

Az érképződést gátló gyógyszer korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Nincsenek a kemoterápiára jellemző mellékhatásai (hajhullás, fokozott hajlam fertőzésekre stb.), a hatásmechanizmusából adódóan más jellegű mellékhatásai vannak, amiket a kezelőorvos nyomon tud követni a gondozás során.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez