Influenza - GyIK

 • Mi a jelenlegi helyzet a pandémiás A/H1N1 vírus okozta fertőzések vonatkozásában

Napi friss információk az alábbi linken elérhetők: http://www.who.int/en; http://www.antsz.hu

 • Mit jelentenek a pandémiás készültség fokozatai?

A WHO a pandémiák közötti időszakot felkészülési fázisokra osztja.

Interpandémiás időszak:

1. fázis: Emberben nem mutattak ki új influenzavírus altípust. Olyan influenzavírus altípus, amely már okozott emberi megbetegedést, jelen lehet állatokban, de az ember fertőződésének kockázata alacsony.

2. fázis: Emberben nem mutattak ki új influenzavírus altípust, azonban a cirkuláló állati influenzavírus altípus komoly megbetegedési kockázatot jelent az ember számára. Pandémiás riasztás időszak:

3. fázis: Az állati új influenzavírus altípus emberi fertőzéseket okoz, de a vírus emberről emberre nem terjed, legfeljebb nagyon ritkán, közeli érintkezés esetén.

4. fázis: Emberről emberre történő, korlátozott terjedés következtében az emberi megbetegedések csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés igen kis területre korlátozódik, ami arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez.

5. fázis: Az emberi megbetegedések nagyobb gócokban jelentkeznek, de az emberről emberre történő terjedés még mindig csak kis területre korlátozódik, ami arra utal, hogy a vírus egyre jobban adaptálódik az emberi szervezethez, de az emberre történő terjedés képessége még nem tökéletes.

Pandémiás időszak:

6. fázis: Az új influenzavírus altípus fokozott intenzitással, folyamatosan terjed a lakosság körében.

 • Létezik-e oltás az új influenza A/ H1N1 vírustörzzsel szemben?

Igen, Magyarországon rendelkezésre áll az Omninvest által gyártott Fluval P vakcina. Ezen kívül az EMEA 3 másik oltás forgalomba hozatalát engedélyezte az Európai Unió államaiban. Bővebb információt az oltásokról az alábbi linken olvashat: www.ogyi.hu. Ha az oltás ellenére megbetegszik, influenzás tünetei jelentkeznek, akkor azonnal forduljon orvosához.

 • A szezonális influenza vakcina védettséget biztosít-e a pandémiás influenza A/ H1N1 ellen?

Az aktuális szezonális influenza vakcina nem biztosít védettséget a pandémiás influenza A/H1N1 vírus altípussal szemben, mivel az új vírus antigén szerkezete jelentősen eltér az eddig ismert H1N1 törzsekétől, amit a szezonális vakcinák tartalmaznak.

 • Mikor gondoljunk arra, hogy az új influenza A/ H1N1 vírustörzzsel fertőződtünk?

A klinikai tünetek alapján a szezonális és a pandémiás influenza A/ H1N1 vírusok okozta fertőzést nem lehet egymástól megkülönböztetni. Az új influenza A/H1N1 vírus altípus okozta fertőzés tünetei nagyon hasonlóak a szezonális influenza tüneteihez: hirtelen betegségkezdet, gyors rosszabbodás, gyorsan emelkedő, 38°C feletti láz, hidegrázás, izzadás, erős izom- és végtagfájdalom, fejfájás, köhögés, levertség, esetleg hányás, hasmenés. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor azonnal forduljon orvosához, mert a betegség korai (24 órán, max. 48 órán belül) felismerése és a kezelés megkezdése a betegség kimenetele szempontjából rendkívül fontos.

 • Kik vannak fokozottan kitéve a fertőződés következtében kialakuló szövődményeknek?

Az új influenza A/H1N1 vírus altípus okozta fertőzés szövődményei szempontjából veszélyeztetett csoportok részben megegyeznek a szezonális influenza esetében már ismertekkel, pl. hasonlóan igen veszélyeztetettek a csecsemők, általában az ötévesnél fiatalabbak, a terhesek, a krónikus betegségben szenvedők (légúti, keringési, máj- és vesebetegek, cukorbetegek), a szisztémás szteroid kezelésben részesülők, a hematológiai betegek, a daganatos betegek, a HIV-fertőzöttek, a neuromuszkuláris betegségben szenvedő, csökkent légzésfunkciójú betegek. Eddigi megfigyelések alapján a pandémiás influenza A/H1N1 vírus altípus okozta fertőzés (szemben a szezonális influenzával) jóval ritkábban alakul ki 65 éves kor felett, az extrém túlsúlyosak (testtömeg index ≥40) és az átlagosan túlsúlyosak (testtömegindex 30-39 között) fokozottan számíthatnak a fertőzés miatti kórházi ápolásra. A pandémiás influenza A/H1N1 vírus altípus okozta fertőzés szövődményei szempontjából a terhesek fokozott veszélynek vannak kitéve, köztük is több szorul kórházi ápolásra.

 • Hogyan lehet elkapni a pandémiás A/ H1N1 vírus okozta fertőzést?

A US Centers for Disease Control (CDC) jelenlegi állaspontja szerint a pandémiás influenza A/H1N1 vírus altípus terjedése megegyezik a szezonális influenza vírusok terjedésével, vagyis cseppfertőzéssel, légúti váladékokkal (köhögés, tüsszentés), emberről-emberre terjed. Megfelelően kezelt és elkészített sertéshús fogyasztásával a fertőzés nem terjed emberre. Az influenza A(H1N1) vírus 70◦C főzési hőmérsékleten elpusztul. A szezonális influenza esetében a vizsgálatok szerint a beteg a tünetek megjelénését megelőzően 1 nappal és a betegség kialakulását követően még 7 napig fertőzőképes. A gyermekek hosszabb ideig is fertőzőképesek lehetnek.

 • Lehet-e és biztonságos-e külföldre utazni?

A WHO nem tartja szükségesnek és indokoltnak az utazások korlátozását.

 • Terjed-e emberről emberre a madárinfluenza?

A madárinfluenzás esetek többsége a fertőzött állatokkal foglalkozók közül került ki, de sok esetben direkt kontaktus nem mutatható ki, ami az emberről emberre terjedést feltételezi. Ez azonban a mai napig nem bizonyított.

 • Miért veszélyes a madárinfluenza?

Az influenza vírusoknak két formája van: humán influenza vírusok és madár influenza vírusok. A két csoportot a vírus antigén szerkezete alapján különítjük el egymástól. 1997-ben, Hongkongban fordult elő először, hogy az addig főképp baromfikat tizedelő madárinfluenza emberekre is átterjedt: A kórházi esetek letalitása napjainkra igen magas, megközelíti a 75%-ot. A madárinfluenza okozta emberi veszély kettős: a vírus patogenitása és átvihetősége további növekedésével a madárinfluenza vírus maga is kiterjedt emberi járvány okozójává válhat; másrészt valamely humán vírussal, genetikai kapcsolatba kerülve merőben új hibrid alakulhat ki. A következmény mindkét esetben súlyos pandémia veszély, a Föld lakosságának teljes fogékonysága miatt.

 • Mi az a pandémia?

A pandémia más néven világjárvány, vagyis, amikor a járvány több földrészre kiterjed. Az influenza vírus antigénjei folyamatos változásban vannak, ami a pandémiák fő oka. A változás ritkán a felszíni antigének hirtelen lecserélődéséből származóan gyors és teljes lehet, amikor a vírus genetikai állományába új komponens épül be. Az új, megváltozott antigenitású kórokozóval szemben a népesség korábban megszerzett immunitása hatástalan, ezek ellen kezdetben oltóanyag sincs forgalomban, ami megteremti a pandémia kialakulásának veszélyét.

 • Gyógyítható-e a madárinfluenza?

A madárinfluenza elleni küzdelemben a legjobb megoldás a védőoltás, melynek előállítása azonban egy esetleges járvány kitörése után kb. 3-6 hónapot vesz igénybe. A köztes időben olyan gyógyszerek adása javasolt, amelyek vírusölő tulajdonságokkal bírnak. Ezek állatkísérletekben hatásosnak bizonyultak a madárinfluenza vírusok ellen, de emberi kipróbálásukra klinikai vizsgálati körülmények között a megbetegedések eddigi csekély száma miatt nem volt lehetőség. Ilyen gyógyszereket ajánl felhalmozni a WHO (Egészségügyi Világszervezet) az egyes államoknak pandémia esetére.

 • Milyen gyakran fordul elő pandémia?

Általában 30-40 évenként. A XX. században több pandémia is lezajlott a Földön, melyek közül a legtöbb áldozatot az 1918-as ún. „spanyol nátha” szedte: kb. 20-40 millió ember halálát okozva. Ezt a járványt az influenza A vírus H1N1 altípusa okozta, az 1957-es ázsiai járványt a H2N2 altípus, az 1968-as hong kong-i járványt a H3N2 altípus okozta. A WHO 2009. június 11-én bejelentette az újabb pandémiát, melyet az influnza A vírus új H1N1 altípusa okoz. A WHO felszólította az országokat, hogy aktiválják saját pandémiás tervüket.

 • Gyógyítható-e antibiotikumokkal az influenza?

Nem, mivel az antibiotikumok csak baktériumokkal szemben hatásosak, az influenzát pedig vírus okozza. A másodlagos fertőződések kórokozói azonban gyakran lehetnek baktériumok, ezek kezelésében hatásosak az antibiotikumok. Mind a szezonális, mind a pandémiás influenzát vírusfertőzés okozza, ezért antivirális, azaz vírusellenes kezeléssel gyógyítható. A terápiát a tünetek megjelenését követően azonnal, legfeljebb 48 órán belül kell elkezdeni a megfelelő hatékonyság érdekében.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez