Az influenza megelőzése

A megfázás okozta légúti megbetegedéseket sokan hajlamosak elhanyagolni, de az influenzát nem szabad lebecsülni, hiszen súlyos szövődményekkel is járhat.

Az influenza megelőzése

A fertőzés megelőzésének leghatékonyabb módja az időben beadott védőoltás.

Az influenza elleni oltásoknak az az elsőrendű célja, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet, valamint akiknek megbetegedése és munkából való kiesése az ország működése szempontjából nehézséget okozna. Kiemelten fontos a csökkent védekező képességű betegcsoport, pl. idősek, immunszuppresszív gyógyszert szedők, cukorbetegek, daganatos betegek, krónikus légúti betegségben szenvedők és a zárt közösségben dolgozók, valamint az egészségügyi személyzet védelme.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az influenza elleni oltások a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az oltott egészséges felnőttek 70-90 %-ában bizonyulnak hatékonynak a betegség megelőzésében a vírustól és az oltott korosztálytól függően. A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, az összhalálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Külföldi tanulmányok szerint ma az egészséges gyermekek mintegy öt százaléka kap influenza elleni védőoltást, és az asztmás gyermekeknek is csak 19%-a kapja meg a védőoltást, pedig a betegség megelőzése náluk ugyanolyan kiemelt fontosságú lenne.

A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. Valamennyi készítményről elmondható, hogy csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, - mint láz, fejfájás – melyek a vakcina beadásával összefüggésbe hozhatók. Helyi reakciók (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy ötödében jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 48 órán belül elmúlnak.

Az oltáson kívül a megelőzés rendkívül fontos eleme a higiénés szabályok betartása saját magunk és mások egészségének védelme érdekében (gyakori kézmosás, helyes zsebkendő használat, szociális távolságtartás, betegség esetén maszk viselése, stb.).

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez