Az influenza tünetei és kórlefolyása

Tünetek

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak.

- Hirtelen kezdet

- magas láz

- erős levertség és

- izomfájdalmak a jellemzők.

A szezonális influenza tünetei megegyeznek az új pandémiás influenza A/H1N1 vírus altípus okozta megbetegedés tüneteivel. Klinikai tünetek alapján nem lehet eldönteni, hogy a fertőzést melyik influenza vírus altípus okozza.

Tipikus, hogy az influenzás beteg először fejfájásról, láb-, kar-, hátfájásról panaszkodik, mely tüneteket borzongás, hőemelkedés és gyengeségérzet kísér. Az első néhány napban gyakori a láz, akár a 39-39,5 C fokot is elérheti, rendszerint 3-5 napig tart. Testszerte, leginkább a háttájon és az alsó végtagban sajgó fájdalom jelentkezik. A fejfájás gyakran gyötrő jellegű, szemkörüli és – mögötti fájdalommal jár, erős fény hatására fokozódhat. Az influenza további tünetei az akut légzési panaszok, torokfájás és száraz köhögés.

A légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, torokkaparással, torokfájással, mellkasi égő érzéssel száraz köhögéssel és orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat és köpet ürítéssel járhat. A száj és a garat kivörösödhet, a szemek könnyeznek, a kötőhártya enyhén begyulladhat. A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet és esetleg hányhat is. A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltart. A bronchitis (hörghurut) és a köhögés azonban 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat. A légutak sejtjeiben szaporodó vírusok nemcsak helyileg alakíthatnak ki akár közvetlenül, akár közvetve (a felülfertőző baktériumoknak kedvező helyzetet teremtve) súlyos elváltozást, hanem a véráramba kerülő toxikus anyagok révén életveszélyesen súlyosbíthatják a már meglevő, kóros folyamatokat (krónikus tüdő, szív és érrendszeri, vese-, anyagcsere-betegségek és immunhiányos állapotok). Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre is a gyengült immunológiai reakciókészség miatt.

Komplikációk

Az influenza vírus a felső és az alsó légutakban szaporodik. Influenzás betegek vizsgálatakor mostanában derült ki, hogy a vírus jelen van a középfül váladékában is, megtalálták más szövetekben is, a vázizomban, a májban, a szívben, vérben és a központi idegrendszerben is. Az influenzafertőzés következtében komoly komplikációk, gyulladásos folyamatok is kialakulhatnak, ezeket elsődleges és másodlagos fertőzések okozzák és a felső és az alsó légutakban jelennek meg. Kialakulhat hörghurut, arc-, homloküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, középfül-gyulladás, és súlyosbodhat az asztma is. Más szervekben is előfordulhatnak szövődmények, például kialakulhat izom- és szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás is. Az influenza legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás, melynek halálozási aránya 7-42 % is lehet a fertőzést okozó vírustól függően.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez