Malária - Tanácsok utazóknak

Minden trópusi területre utazó vagy ott tartósan élő ember potenciálisan veszélyeztetett malária fertőzés szempontjából. A veszély Afrikában lényegesen nagyobb, mint Latin-Amerikában vagy Délkelet-Ázsiában.

Az adott övezeten belül maláriamentesnek tekinthető területek: a Karib-szigetek (Dominikai Köztársaság és Haiti kivételével), Tunézia, Seychelle-szigetek, Réunion, Izrael, Libanon, Kuvait, Abu-Dhabi, Dubai, Maldív-szigetek, Brunei, Hongkong, Korea, Szingapúr, Tajvan, Ausztrália, Új-Zéland, Cook-szigetek, Fidzsi-szigetek, Francia Polinézia, Új-Kaledónia. A felsorolás csak tájékoztató jellegű, mivel a területek kiterjedtsége, és az ott előforduló kórokozó faj folyamatos változást mutat. A nagyvárosok általában maláriamentesnek tekinthetők. A fertőzés veszélye az évszaktól is függ, legnagyobb az esős évszak végén. Az aktuális helyzetről a WHO (Egészségügyi Világszervezet) tud felvilágosítást adni. Ezt utazás előtt be kell szerezni! A malária fertőzött területekre utazók esetében alapvető a védekezés ismerete, mely a szúnyogcsípés megelőzésén és a kemoprofilaxison alapszik. Utazás során óvjuk magunkat a szúnyogcsípéstől! Szúnyogriasztó szerek használhatók a szúnyogcsípés veszélyének kitett bőrfelületeken. Az aerosollal a műanyagot nem tartalmazó ruházat is kezelhető. A szúnyogok általában csak szürkületkor kezdenek aktívvá válni, ezért estére ne tervezzünk szabadtéri programot, húzódjunk a megfelelően védett épületbe. Ágyunkat védjük moszkitóhálóval. A helyiségben használjunk szúnyogirtószert.

A kemoprofilaxis malária ellenes gyógyszerek szedését jelenti. Az alkalmazható kemoprofilaktikumokat az utazás célja szerint, az egyes országokban előforduló Plasmodiumok gyógyszerérzékenységének aktuális helyzete alapján, a javallatok és az ellenjavallatok figyelembe vételével kell kiválasztani. A malária megelőzését szolgáló gyógyszereket orvosi vényre lehet felíratni. A megelőzés céljából javasolt gyógyszerek szedését a fertőzött területre történő utazás előtt 1-2 héttel el kell kezdeni, és az utazás befejezése után még további négy hétig kell folytatni. Gyógyszeres kezelés ellenére is bekövetkezhet fertőződés. Maláriára jellemző tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez