A malária tünetei

A fertőző szúnyogcsípés után általában 10-35 nappal később jelennek meg a tünetek. A lappangási idő változó, de legalább 6 nap. Malaria tropica esetében 1-4 hét, malaria tertiana és quartana esetén akár több év is lehet. A malária fő tünete a láz, de nem feltétlenül a típusosnak vélt, hidegrázással járó lázroham.

Jellegzetes periodicitást mutató lázrohamok leginkább malaria tertiana (48 óra) és malaria quartana (72 óra) esetén lépnek fel, a malaria tropicában szenvedő betegnek teljesen rendszertelen és folyamatosan fennálló láza is lehet.

Kezdetben hőemelkedés, fejfájás, izomfájdalmak, hidegrázás, rossz közérzet a jellemző. Az első tünetek 2-3 napig tartanak, és gyakran influenzának tulajdonítják ezeket. Jellegzetesen maláriás tünet a magas láz (41 C körül) és a verejtékezés szabályos időközönkénti ismétlődése. A klasszikus tünetcsoportot egyéb panaszok kísérhetik, úgymint fáradtság, fejfájás, szédülés, izom és ízületi fájdalmak, esetleg száraz köhögés és gastroenteralis panaszok: híg, akár koleraszerű széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök. A malária gyanúja a nyilvánvaló más ok nélkül fellépő, visszatérő hidegrázás és lázrohamok esetén merül fel, különösen, ha a beteg egy éven belül malária sújtotta vidéken járt és a lépe megnagyobbodott. A diagnózist megerősíti a paraziták kimutatása a vérmintából. A vizsgálatnak meg kell határoznia a kórokozó Plasmodium faját is, mivel a betegség várható lefolyása, a lehetséges szövődményei a fajok szerint változnak.

A vivax és ovale malária roham hirtelen kezdődik hidegrázással, majd lázzal és verejtékezéssel, a láz menete szabálytalan, visszatérő. A betegség sajátos, visszatérő jellege egy héten belül kialakul. A hidegrázást fejfájás és rossz közérzet előzheti meg. A láz 1-8 óráig tart, majd megszűnik és a beteg a következő hidegrázásig jól érzi magát. Vivax-maláriában a rohamok 48 óránként ismétlődnek. A magas láz időszakában felléphet delírium, egyéb agyi tünetek azonban ritkák.

Falciparum-maláriában a roham hidegrázással kezdődhet, a beteg testhőmérséklete fokozatosan emelkedik, majd hirtelen visszaesik. A roham 20-36 órán keresztül tarthat, és jobban megviseli a beteget, mint a vivax-maláriában, a fejfájás is gyötrőbb. A rohamok közti időszakban, melynek tartama 36-72 óra között változik, a beteg közérzete általában nagyon rossz, és hőemelkedése van. E típusban felléphet az agyműködés zavara is (cerebrális malária). Tünetei: legalább 40 fokos láz, súlyos fejfájás, aluszékonyság, delírium és zavartság. Leggyakrabban csecsemőknél és terheseknél fordul elő. A megbetegedés végzetes kimenetelű lehet. Kezeletlen esetben minden ötödik halálos kimenetelű.

Malariae-malária esetén a roham többnyire hirtelen kezdődik, a vivax-maláriában leírtakhoz hasonlóan, de csak 72 óránként ismétlődik.


A malária összes típusában gyakori az alacsony vércukorszint, amit a kininkezelés tovább súlyosbíthat. Malaria tropica esetén jellemző laboratóriumi lelet a vérlemezkeszám csökkenése csökkent laktát-dehidrogenáz és haptoglobin szint. Kezeletlen esetben enyhe sárgaság is kialakulhat, a máj és a lép megnagyobbodásával együtt.
Előfordul, hogy a vérben kevés a kórokozó, a betegség idültté válik. Tünetei közöny, fáradékonyság. Visszatérő fejfájás, hőemelkedés, rossz közérzet, amit maláriás roham is követhet. A hidegrázással, lázzal járó visszatérő rohamok enyhébbek és rövidebbek az elsőnél.

Minden esetben fontos a gyors diagnózis és a korán megkezdett kezelés.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez