Hepatitisz B - GyIK

  • Terjed-e a hepatitisz B terhesség és szoptatás során?

HBV pozitív édesanya magzata a terhesség alatt, az újszülött a szülés során fertőződhet. Az ilyen módon fertőződött gyermek tünetmentes HBV hordozóvá válhat, májbetegség nem alakul ki. A HBV fertőzés az anyáról a gyermekre az anyatejjel és - a szoptatás során óhatatlanul keletkező hámsérülések miatt - vérrel terjedhet, ezért a HBV fertőzött édesanyák addig nem szoptathatnak, míg gyermekük nem részesült aktív és passzív immunizálásban.

  • Terjed-e a hepatitisz B vírus élelmiszerrel, vízzel, vagy kézfogással?

Nem, a HBV vírus nem terjed cseppfertőzéssel (mint pl. az influenza), vagy fertőzött étel, ital fogyasztása útján (mint pl. az A hepatitisz), csak közvetlen, szoros érintkezés útján, a fertőzött személy vére és/vagy testnedvei (nyál, ondó, hüvelyváladék, anyatej, stb.) közvetítésével.

  • Hogyan mutatható ki a hepatitisz B fertőzés?

A HBV legismertebb és leggyakrabban vizsgált antigénje a felszíni antigén (HBsAg: Hepatitisz B surface Antigén). HBsAg pozitivitás a vérben a vírus jelenlétét igazolja. Amennyiben a szérum HBsAg negatív, és a HBsAg elleni ellenanyag (anti-HBs) kimutatható a vérből, úgy az korábban lezajlott, gyógyult HBV fertőzést jelez. Eredményes vakcináció, illetve sikeres anti-HBV terápia után is ezt a vírusmarker eredményt kapjuk. A HBV fertőzés legmegbízhatóbb bizonyítéka a HBV-DNS (vírus nukleinsav) kimutatása. A beteg vérének HBV fertőzőképessége a szérumban detektálható vírusszám függvénye. 103 NE/ml (nemzetközi egység/milliliter) alatt a HBV átvitelétől nem kell tartani, és az ilyen vírushordozó egyén antivirális kezelése sem szükséges.

  • Csak a májat betegíti meg a hepatitisz B vírus?

Nem. A krónikus HBV fertőzés okozta betegség az egész szervezetet érinti. Legjellemzőbb megnyilvánulása a krónikus májbetegség (hepatitisz vagy cirrózis), de a vírus más szervek, szervrendszerek megbetegedését is okozhatja. Ezek megnyilvánulásai a következők lehetnek:

Reumatológiai tünetek:

- izületi fájdalmak

- egy vagy néhány izület gyulladása

- izomfájdalmak, izomgyulladás

Bőrgyógyászati tünetek:

- csalánkiütés

- kis erek gyulladása

Vesebetegség:

- vesegyulladás (glomerulonephritis).

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez