Hepatitisz B tünetei és kórlefolyása

Heveny (akut) HBV fertõzés

HBV-sal történt fertõzõdést a lappangási szak követi, ennek idõtartama (a fertõzõdéstõl a tünetek megjelenéséig) 30 – 180 nap között változhat, majd az akut májgyulladás változatos, nem jellemzõ tünetei jelentkezhetnek - rossz közérzet, gyengeség, émelygés, étvágytalanság, hányás, hasmenés, láz, fogyás, - amelyeket sárgaság megjelenése követhet. Ezt elõször a szemen észlelhetjük. A vizelet sötét színûvé („sörbarna”), a széklet a szokásosnál lényegesen világosabbá, akár agyagszínûvé is válhat.

Az esetek valamivel több, mint a felében a HBV okozta heveny májgyulladás teljesen tünet- és panaszmentesen zajlik.
A heveny HBV okozta májgyulladás – felnõtteken – az esetek 90%-ában meggyógyul, a betegség 6 hónap alatt lezajlik. 6 hónapnál hosszabb ideje fennálló HBV pozitivitás és kóros májpróbák esetén a fertőzés krónikussá válásáról, idült B hepatitisz kialakulásáról van szó.

Idült (krónikus) HBV fertőzés

A krónikus HBV fertõzés akkor alakul ki, ha a szervezet védekezõ rendszere, az immunrendszer nem képes a vírust, illetve a vírus által megfertõzött sejteket elpusztítani, így a kórokozó évekig, akár évtizedekig a szervezetben marad. Az immunrendszer állandó küzdelmet vív a fertõzés ellen: elpusztítja a vírussal fertõzött (máj)sejteket, ennek kapcsán pedig egy állandó gyulladás zajlik a májban. A májsejtek pusztulását hegesedés, úgynevezett fibrosis (kötõszövet, hegszövet képződés) kíséri,  végsõ soron pedig a normális májszerkezet torzulása, májzsugor  (cirrhosis) lehet a következmény. A krónikus HBV fertõzés - és maga a cirrhosis is - jelentõsen fokozza amájrák keletkezésének a kockázatát.

Tünetmentes vírus hordozó állapot

Különbözõ okok miatt az emberek egy részében a HBV-sal szemben nem alakul ki immunválasz: a szervezet védekezõ (immun) rendszere nem értékeli idegenként a HBV-t, és így az általa megfertõzött májsejteket sem. Mivel a májkárosodásért alapvetõen nem a vírusfertõzés, hanem az ellene kialakult immunreakció a felelõs, ilyen esetekben a HBV-sal fertõzött személyeken nem gyulladásos májbetegség, hanem tünetmentes  HBV hordozó állapot alakul ki.

A HBV hordozók potenciális fertõzõforrások, panaszmentesek, a májmûködésre vonatkozó vizsgálati eredményeik normálisak. A májrák kialakulásának kockázata azonban ilyen esetekben is fokozott.

A krónikus B hepatitisz tünetei 

A krónikus B hepatitisznek jellemzõ tünete nincs, a betegek gyakran panaszmentesek, vagy egyetlen panaszuk a fáradékonyság. A kórkép nem egyszer véletlenszerûen, más okból végzett laboratóriumi vizsgálatok során derül ki, amikor kóros májfunkciós próbák hívják fel a figyelmet a máj elváltozására.

Elõrehaladott májbetegség esetén jelentkezhetnek tünetek, panaszok, ezek azonban nem a krónikus B hepatitiszre jellemzõek, hanem bármilyen eredetű súlyos májkárosodás esetén is előfordulhatnak:

- sárgaság

- lábszárduzzadás, haskörfogatnövekedés

- bõrviszketés

- a vizelet sötétebbé válása

- a széklet világossá, agyagszínûvé válása

- gyengeség, étvágytalanság, émelygés, hányinger

- fogyás, elsõsorban az izomzat, ezen belül is fõleg a végtagizomzat sorvadása

- a szõrzet megritkulása, férfiakon a mell megnagyobbodása.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez