Hepatitisz C

cikk_hepatitis_c

fertőző májgyulladást (hepatitisz) több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul ki. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik, ezek mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben, továbbá a kórokozó mechanizmusukban is jelentősen különböznek egymástól.
hepatitisz A vírus (HAV) a tápcsatornán keresztül fertőz. A HAV okozta májgyulladás néhány hét alatt magától gyógyul, nem krónikus betegség. A hepatitisz B kórokozója, a hepatitisz B vírus (HBV) testnedvekkel terjed. Előfordul, hogy magától gyógyul, kisebb részben tünetmentes vírushordozás marad fenn, vagy krónikussá válik. A hepatitisz C kórokozója, a hepatitisz C vírus (HCV) vérrel terjed. A HCV fertőzés az esetek többségében krónikus májgyulladáshoz vezet. A hepatitisz D vírus (Delta-vírus) csak a hepatitisz B jelenlétében szaporodik, a betegség csak egyidejű fertőzés esetén jön létre. A véráram útján terjed. A hepatitisz E kórokozója a hepatitisz E vírus (HEV). A hepatitis A-hoz hasonlóan a tápcsatornán keresztül fertőz . A fertőzések jelentős része tünetmentes, de terhes nőknél súlyos, gyakran halálos megbetegedést okozhat. A fertőzött terhes nők a magzatot a méhlepényen keresztül fertőzhetik.

Amennyiben a HBV vagy HCV fertőzés krónikussá válik, a májgyulladás következtében lassan elpusztulnak a szervezet méregtelenítését végző májsejtek, helyüket a gyulladás helyén képződő hegek kötőszöveti sejtjei veszik át. Hosszú távú szövődményként májzsugor, májrák alakulhat ki. A krónikus májgyulladás nem minden esetben gyógyítható. Az A és B típus ellen van védőoltás, a C és E típus ellen nincs.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez