Hepatitisz C kezelésének mellékhatásai, jótanácsok

A krónikus hepatitisz C antivirális terápiája folyamán rendkívül fontos a beteg együttműködése az orvossal, annál is inkább, mivel sokaknál a betegség tünetmentessége folytán csupán a kezelés okoz kellemetlen panaszokat és rossz közérzetet, maga a HCV fertőzés nem. Általában számítani kell mellékhatásokra, és fontos, hogy ezt az érintettek előre tudják. Ugyanakkor mindig arra kell törekedni, hogy a szükséges gyógyszer adagjait és a terápia tervezett időtartamát lehetőség szerint minél kevésbé kelljen csökkenteni.

Mellékhatások lehetnek:

Általánosságban elmondható, hogy a hármas kombinációs kezelés gyakoribb és súlyosabb, vagy más típusú mellékhatásokkal járhat, mint a kettős kombinációs kezelés, de természetesen egyéni variációk mindig előfordulhatnak. A kezelés leggyakoribb mellékhatásai az influenza tüneteire hasonlítanak: fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, láz. A panaszok nagyon enyhék és súlyosak is lehetnek. A tünetek általában recept nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményekkel csillapíthatók, de azokról mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost.

Nyomott hangulat, esetleg depresszió is jelentkezhet. Depresszió gyanúja esetén sürgős pszichiátriai szakvizsgálat és megfelelő antidepressziv kezelés szükséges. (Ajánlatos egyébként minden interferon kezelés előtt a beteg gondos pszichés vizsgálata, és gyanú esetén az előzetes pszichiátriai konzilium.)

A kezelés alatt fehérvérsejt- és vérlemezkeszám-csökkenés is felléphet, legkifejezettebben a terápia első heteiben. Az orvos mérlegelheti a hatóanyag dózisának csökkentését vagy a kezelés leállítását. A gyógyszer elhagyása után a vérsejtszám általában rendeződik.

Ugyancsak kialakulhat vérszegénység – ez utóbbi főleg a ribavirin és a DAA-k hatására.

A terápia idején pajzsmirigy-betegségek jelentkezhetnek vagy már meglévõk kiújulhatnak, ilyen irányú kontroll vizsgálatok is szükségesek.

Az interferon hatására köhögés, nehézlégzés, álmosság is bekövetkezhet.

Az interferon injekció helyén duzzanat, pirosság jelentkezhet, a bőr érzékeny és viszket. Célszerű ilyenkor a következő injekciót máshova adni. Az állandósuló bőrszárazság és viszketés kezelésére enyhe fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hidratáló krémeket kell alkalmazni. Különösen a hármas kombinációs kezeléssel kapcsolatban jelentkezhet enyhe vagy közepes fokú bőrkiütés, a bőr pikkelyszerű hámlása. Ha ez rosszabbodik vagy kíséretében más tünetek is észlelhetők, amelyek az elváltozás súlyosságát jelezhetik (láz, arc-, izületi- és nyirokmirigy duzzanat, vagy fájdalmas hólyagképződés lép fel a bőrön vagy a nyálkahártyákon), azonnal keresse fel kezelőorvosát. Bőrgyógyász segítségére is szükség lehet. Előfordulhat végbélnyílás körüli viszketés, vérzés.

A terápia idején étvágycsökkenés, ízérzészavar, hányás, hasmenés okozhat gondot, ezért a beteg lehetőség szerint számára könnyű ételeket fogyasszon, és tudatosan kerülje az émelygést, hányingert okozókat. Naponta többször kis mennyiségben étkezzen és kövesse a Betegtájékoztatóban a gyógyszerek bevételére vonatkozó utasításokat. A tünetek néha olyan súlyosak is lehetnek, hogy indokolt a hatóanyag dózisának csökkentése, olykor a kezelés felfüggesztése.

A kezelés során fontos, hogy minden mellékhatásról vagy panaszról azonnal tájékoztassa kezelőorvosát!

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez