A hepatitisz C diagnosztikája

A HCV fertőzés okozta májbetegségnek számos, diagnosztikai módszerekkel jól kimutatható jele van a szervezetben. Az első jel sokszor a májban termelődő és a beteg sejtekből a vérszérumba is kijutó, abból kimutatható fehérje, az alanin-aminotranszferáz enzim (ALT) (korábbi, közismert elnevezése: GPT) aktivitásának kóros fokozódása. Az esetek 20-30%-ában ugyanakkor az ALT érték normális lehet.

HCV fertőzés gyanúja esetén speciális próbákkal egyértelműen ki lehet mutatni mind az immunrendszer által a vírus ellen termelt antitesteket, mind pedig a HCV örökítőanyagát, a vírus-RNS-t. Az antitest-vizsgálat (anti-HCV) alkalmas szűrővizsgálatra és a HCV fertőzés tájékozódó jellegű kimutatására. A diagnózis megerősítésére, a vírus jelenlétének direkt igazolására használják a HCV-RNS teszteket. A HCV-RNS vizsgálata PCR-módszerrel (polimeráz láncreakció) történik, amely alkalmas az RNS molekulák mennyisége alapján a vérben jelenlévő HCV részecskék (kópia) számának meghatározására is. A HCV-RNS tesztekkel ellenőrizhető a későbbiekben a terápia hatékonysága is, a diagnózis felállításakor kapott eredményekhez hasonlítják a kezelés utáni adatokat.

genotípus tesztek segítségével pontosan meghatározzák a kórokozó HCV genotípusát. Ettől nagyban függ ugyanis a kezelés módjának – az alkalmazott gyógyszereknek, a ribavirin vírusellenes hatóanyag adagjának, valamint a terápia időtartamának - megválasztása.

A krónikus hepatitisz C fennállása májbiopsziával igazolható. A biopszia invazív módszer: egy speciális tűvel a bőrön keresztül megszúrják a májat és a tűhöz kapcsolt fecskendőbe egy kicsiny, kb 2 cm hosszú, 1 mm vastag, 30-50 mg súlyú májdarabot szívnak ki. Ezt azután szövettani vizsgálatnak vetik alá. A biopsziás minta vizsgálatával a szövetelhalás, a gyulladás, a hegesedés mértékéből következtetni lehet a betegség súlyosságára is, továbbá kizárhatók az egyéb lehetséges kórképek, például az alkoholos májbetegség is.

A máj szerkezetének vizsgálatát jól kiegészíti az ultrahang (UH) diagnosztika. Ez különösen jelentős lehet a májzsugor talaján kialalkuló májrák korai felfedezésében: májzsugor esetén félévente ismételt UH szűrővizsgálat javasolt a daganatos góc kiszűrésére.

Ultrahang vizsgálaton alapul a máj tömöttségét, a kötőszövet szaporulat mértékét meghatározó új non-invazív eszköz, a Fibroscan is. Ez hasznos a májzsugor igazolásában, valamint a kórlefolyás alatt a májbetegség előrehaladásának követésére szolgáló ismételt biopsziák kiküszöbölését is lehetővé teszi. Ma már az országban több helyen elérhető e modern diagnosztikai vizsgálat.

Különösen a májrák felismerésének szempontjából fontos képalkotó diagnosztikai módszerek még a computer tomografia, a CT vagy a mágneses rezonancia, az MRI vizsgálat. A krónikus hepatitisz C fertőzésben szenvedő betegek vírus-ellenes kezelése során a májfunkciós tesztek (enzimek: GOT, GPT) vizsgálata mellett rendszeresen ellenőrzik a vér hemoglobin-szintjét, a neutrofil granulocita és vérlemezke számot, valamint a pajzsmirigy funkciókat.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez