Hepatitisz C - GyIK

  • Mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

HCV irányában szűrővizsgálat azoknak ajánlott, akik 1992. előtt vérátömlesztést vagy vérplazma készítményt kaptak, szervátültetésen estek át, vagy művese-kezelésben részesültek, ill. az egészségügyben dolgozóknak és az orvosi egyetem hallgatóinak. Továbbá a kábítószer-használat, testékszer-felhelyezés, tetoválás vagy akupunktúra kapcsán a potenciálisan fertőzött tűhasználat miatt fokozottan veszélyeztetettek szűrővizsgálata is indokolt. Tanácsos HCV irányában történő vizsgálat minden tisztázott és tisztázatlan eredetű májbetegség esetén.

  • Van-e védőoltás a hepatitisz C ellen?

Egyelőre nincs.

  • Vérátömlesztéssel el lehet-e kapni a hepatitisz C fertőzést?

1992-ig többen megfertőződtek baleset, műtét, stb. alkalmával kapott vér által. Ma ez gyakorlatilag nem fordulhat elő, mivel 1992-től a véradásból származó vért ellenőrzik, hogy nem fertőzött-e a HCV-vel.

  • Kiket veszélyeztet leginkább a hepatitisz C fertőzés?

A HCV fertőzés ma leggyakrabban azok között a kábítószeresek között terjed, akik közös tűt használnak az illegális kábítószerek intravénás befecskendezésére. Ellenőrizetlen, nem biztonságos körülmények között alkalmazott akupunktúra, tetoválás, testékszer-behelyezés is veszélyes lehet. Az esetek egy részében nem azonosítható a fertőzés forrása.

  • Milyen szövődményei lehetnek a hepatitisz C fertőzésnek?

A fertőzés sokáig tünetmentes maradhat, majd a fertőzöttek körülbelül 75%-ánál májgyulladás alakulhat ki. Hosszabb távon májzsugort, májrákot okozhat. Izületi és bőrpanaszok, vesegyulladás hátterében is állhat HCV fertőzés.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez