A hepatitisz C kezelése

Magyarországon a HCV fertőzőtt betegeket Szakmai Irányelv alapján kezelik, amelyet évente frissítenek a legújabb tudományos eredmények alapján. Ebben meghatározzák a hepatitisz C diagnosztikájának, antivirális kezelésének és antivirális kezelés utáni gondozásának szabályait.

A legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha valaki HCV fertőzött. A spontán gyógyulás az akut szakaszban, 3-4 hónap alatt lezajlik. Ma már egyre több adat gyűlik össze, hogy az akut hepatitisz C 80-100 %-ban gyógyítható interferonnal, sokkal eredményesebben, mint a krónikus hepatitisz C bizonyos esetei.

A kezelés akkor válik feltétlenül szükségessé, ha bebizonyosodott, hogy a fertőzés nem gyógyult meg spontán: a beteg széruma HCV-RNS pozitív és a májbiopsziás mintában középsúlyos-súlyos szövetelhalás, gyulladás és/vagy hegesedés látható. Az alanin-aminotranszferáz enzim(ALT) aktivitásának kóros fokozódása jelezheti a májbetegséget, bár az esetek 20-30 %-ában normális lehet az ALT érték fennálló gyulladás, vagy kötőszövet-szaporodás mellett is. Ilyen esetben a májbiopszia feltétlen szükséges a kezelés indokoltságának megítéléséhez.

A krónikus hepatitisz C kezelésének célja a vírus eradikációja, amely azt jelenti, hogy a kezelés végén és hat hónappal később nem mutatható ki HCV RNS a vérből (tartós virológiai válasz). Ezt a betegség gyógyulásának tekintik, amely egyben jelentősen csökkenti a szövődmények, a májzsugor és a májrák kialakulásának kockázatát is.

Egyre bizonyosabb, hogy több tényező alapján már a kezelés megkezdése előtt valószínűsíthető a HCV-fertőzött beteg antivirális kezelésének várható hatékonysága. A terápia sikere a vírus genotípusától és a szervezetben levő vírus mennyiségétől, a májbetegség súlyosságától, az életkortól, egyéb társbetegségektől (pl. elhízás, cukorbetegség) is függ. Néhány éve ismert, hogy a minden ember génjeiben megtalálható, de eltérő típusú interleukin-28B (IL-28b) genotípusa a krónikus hepatitisz C gyógyulását befolyásoló marker elsősorban interferon alapú kettős kombinációs kezelés esetén. Kevésbé jól reagálnak a kezelésre az alkoholt fogyasztó egyének.

A terápia időtartamának meghatározásakor a HCV genotípusát és a kezelés alatti vírusszint változásokat is figyelembe veszik. Az antivirális kezelés hossza a nehezen kezelhető HCV 1-es genotípusú fertőzés esetén általában 48 hét, de lehet rövidebb vagy hosszabb is.

Az anti-HCV kezelés eredményességét virológiai módszerekkel, HCV-RNS-teszt segítségével ellenőrzik a kezelés alatt előre meghatározott időpontokban és a kezelés befejezését követően hat hónappal. Minél gyorsabban csökken le a vérben, majd tűnik el a vérből a vírusból származó HCV-RNS, annál nagyobb az esélye annak, hogy a kezelés befejezését követően hat hónappal sem mutatható ki a vérből, vagyis tartós virológiai válasz alakul ki. Általánosan elfogadott, hogy a tartós virológiai választ a betegség gyógyulásának tekintik. Amennyiben a HCV-RNS szint nem vagy nem kellő mértékben csökken a vérben a kezelés alatt bizonyos időpontokban, a beteg kezelése nem folytatható, mert a várható gyógyulás esélye elenyészően alacsony ("Stop szabály").

A hagyományosan alkalmazott gyógymód a korai immunválaszban aktív szerepet játszó, a fehérvérsejtek és a kötőszöveti sejtek által termelt fehérjék, az interferonok alkalmazásán alapul. Az interferon alfa (IFN) az első olyan gyógyszer volt, amelyről kimutatták, hogy hat a HCV-re. Az interferonok fokozzák a szervezet fertőzött májsejtek elleni sejtes immunválaszát és gátolják a vírus szaporodását. A szervezet természetes védekező mechanizmusait így támogatva szerencsés esetben sikerülhet elpusztítani a kórokozót, megszüntetni a vírushordozást. Az interferonok injekció formájában adhatók: a standard készitmények hetente háromszor, a polyetilén-glikollal kapcsolt, u.n pegilált interferonok (Peg-IFN) hetente egyszeri adás mellett hatásosak.

Az IFN-ok alkalmazása monoterápiában azonban nem jár kielégítő eredménnyel, gyógyulás (tartós virológiai válasz) a betegek kis százalékában érhető el. A kezelés hatékonyságát fokozza a standard IFN helyett a Peg-IFN alkalmazása és a monoterápia kiegészítése egy szájon át adható antivirális szerel, a ribavirinnel (RBV). A Peg-IFN és RBV kettős kombináció képezi ma a krónikus hepatitisz C kezelésének bázisát. A Peg-IFN és RBV kettős kombinációval a betegek gyógyulási esélye jelentősen nő, de a nehezen kezelhető HCV 1-es genotípusú fertőzések esetén a tartós virológiai válasz továbbra is 40-50% körüli.

További javulás érhető el az új, a hepatitisz C vírusra közvetlenül ható antivirális szerekkel (DAA). A DAA-k a hepatitisz C vírus szaporodása során fontos enzimek működését célzottan gátolják, ezáltal akadályozzák a vírus szaporodását. A jelenleg elérhető DAA-k Peg-IFN plusz RBV bázisterápiával kombinálva alkalmazhatók hármas kombinációs kezelésként HCV 1-es genotípusú fertőzésekben. A jelenleg elérhető hármas kombinációs kezelések hatására a korábban nem kezelt, HCV 1-es genotípussal fertőzött betegeknél a gyógyulás elérheti a 68-75%-ot. Továbbá, az új DAA szerek reményt jelentenek azon betegek számára is, akiknél a megelőző Peg-IFN plusz RBV kettős kombinációs kezelés eredménytelen volt. A jelenleg elérhető hármas kombinációs kezelések hatására a korábban már kezelt, HCV 1-es genotípussal fertőzött betegeknél a gyógyulás elérheti a 65%-ot.

Minden beteg esetében a kezelőorvos dönti el a Szakmai Irányelv figyelembevételével, hogy az elérhető kezelések közül melyiket választja.

A krónikus hepatitisz C kezelésére kiterjedt kutatások folynak újabb DAA szerekkel, valamint immunválaszt fokozó készítményekkel. A klinikai kutatásokban az új szerek egy részét továbbra is interferon alapú kombinációs kezelés formájában, más részét interferon mentes kezelés formájában vizsgálják. Ezekkel az eddigieknél még kedvezőbb gyógyulási eredmények érhetők majd el várhatóan néhány éven belül.

A betegek gyógyszeres kezelését mindig diétás ajánlással is ki kell egészíteni, ebben dietetikusok segítik a betegeket. Tudni kell, hogy kezeletlen cukorbetegség, elhízás, alkohol fogyasztás esetén problémát jelent a krónikus C hepatitisz antivirális kezelése.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez