A hepatitisz C terjedése és előfordulási gyakorisága

hepatitisz C 1989-ben felfedezett kórokozója a hepatitisz C vírus (HCV) egyláncú nukleinsvat, ún. RNS-t tartalmaz, 6 fő genotípusa ismert, ezek földrajzi eloszlása eltérő. Becslések szerint a világon 170 millió ember fertőződött HCV-vel, hazánkban 50-70 ezerre tehető a HCV pozitív egyének száma. Magyarországon a HCV 1b genotípus dominanciája (92%) jellemző. A HCV 1b genotípusa okozta fertőzés súlyosabb májkárosodást eredményez, mint a többi és a kezelésnek jobban ellenáll.

A HCV a vér útján terjed. A szexuális úton való fertőződés igen ritka, de nem kizárt. A nemzetközi adatok szerint helytelen tűhasználat miatt az intravénás kábítószer-élvezők 52-90 %-ánál mutatható ki HCV fertőzöttség. Nem az előírásoknak megfelelően alkalmazott akupunktúra éstetoválástestékszerek felhelyezése is rejt ilyen veszélyeket. Sokszor nem deríthető ki a fertőzés eredete. A véradásból származó vért Magyarországon 1992-óta szűrik HCV-re. Ezt megelőzően, mivel nem volt lehetőség a fertőzött vérminták kiszűrésére, világszerte is többen megfertőződtek.

A HCV a szervezetbe jutva a májsejtekhez kötődik, átalakítja azok működését és bennük szaporodik, miközben a májsejtek pusztulnak, részben a vírus, részben pedig a vírus-fertőzött májsejtekkel szembeni gyulladásos immunválasz hatására. A HCV genetikai anyagának ún. variábilis régiója miatt nem sikerült eddig HCV elleni védőoltást kifejleszteni. Az ilyen irányú kutatások intenzíven folynak. HCV irányában szűrővizsgálat azoknak ajánlott, akik 1992. előtt vérátömlesztést vagy vérplazma készítményt kaptak, szervátültetésen estek át, vagy művese-kezelésben részesültek, ill. az egészségügyben dolgozóknak és az orvosi egyetem hallgatóinak. Továbbá a kábítószer-használat, testékszer-felhelyezés, tetoválás vagy akupunktúra kapcsán a potenciálisan fertőzött tűhasználat miatt fokozottan veszélyeztetettek szűrővizsgálata is indokolt. Tanácsos HCV irányában történő vizsgálat minden tisztázott és tisztázatlan eredetű májbetegség esetén.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez