Idegrendszeri betegségek

cikk_idegrendszeri

Az idegrendszeri betegségek cím jelen esetben két nagy orvostudományi terület egy-egy igen gyakori megbetegedését hivatott összefogni, melyek között a betegség létrejöttéhez vezető okok közös szervi kiindulási helye a kapcsolat. Hiszen mind a neurológiai betegségek körébe tartozó Parkinson-kór mind a pszichiátriai betegségekhez tartozó depresszió végső soron a központi idegrendszer valamilyen már ismert vagy majd a jövőben ismertté váló szervi vagy működésbéli károsodásának valamilyen klinikai kép formájában való megmutatkozása.

A neurológiai körbe tartozó Parkinson-kór esetében régóta ismert a tünetekhez vezető ok. Ilyenkor ugyanis a központi idegrendszer egyik fontos, az ingerületek átvitelében szerepet játszó dopaminerg rendszerének a szövetileg is kimutatható károsodásáról van szó.

A pszichiátria tárgykörébe tartozó depresszió esetében a hangulati élet meghatározott ideig tartó negatív irányú eltolódásáról van szó, amely a beteg magatartását, érzelmi reakcióit, kognitív és vegetatív funkcióit egyaránt befolyásolja. Megfelelő kezelés eredményeként a fiatalabb betegek jelentős része várhatóan teljesen tünetmentessé válik, idős korban azonban a prognózis kedvezőtlenebb, itt a krónikussá válás sem kivételes sajnos.

A korszerű orvoslás szerencsére mindkét betegség esetében nyújt olyan gyógyszeres segítséget, amellyel a betegek állapota és életminősége lényeges javítható.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez