A depresszió kezelése

A depressziót a tünetek alapján diagnosztizálják, sorolják be pontosan. A szekunder depressziók és a társult tünetek lehetséges egyéb okait felderítendő a depresszió kivizsgálása mellett általános belgyógyászati vizsgálat is szükséges.

A depresszió spontán is gyógyulhat, ugyanakkor kezelés hiányában krónikussá, másodlagos betegségek okozójává válhat, öngyilkossági kísérletbe torkollhat.

- A pszichoterápiás módszerek a gyógyszeres kezelés mellett vagy anélkül jönnek számításba.

- A tünetek hátterének feltárására, korrigált élményfeldolgozásra épülnek az ún. dinamikus, feltáró terápiák.

- A szupportív pszichoterápia feladata – ahogy nevében is benne van - a beteg támogatása. Pszichoterápiás vezetésnek is hívják. A beteg életének aktuális problémáit igyekszik feltárni, és azokra megoldásokat keresni. A módszernél a beteg saját erőforrásait mozgósítja, aktívan részt vesz a konfliktusok kezelésében, megoldásában

- A pszichoanalítikusan orientált terápiák során a cél az egészséges viselkedés erősítése. Ehhez fel kell tárni és megszüntetni azoknak a tényezőknek a hatását, amelyek a személyiségfejlődést valamiért hátráltatják.

- A kognitív viselkedésterápiában már nem csupán erősíteni, de el is kell sajátítani a helyes viselkedést és gondolkodást, amellyel a beteg megtanulja a problémák helyes meglátását, és a megoldásukhoz szükséges megfelelő stratégiát. E terápia általában jól beválik, és nagy szerepe van a visszaesések megelőzésében.

- Az interperszonális terápia a beteg szociális helyzetét veszi kezelésbe, segít neki a környezetében élőkkel való jó kapcsolatok kiépítésében és megtartásában.

- Az egyéni terápiák mellett meg kell még említeni azokat a nagyon hatékony formákat, ahol a beteg nem egyedül jár terápiára. A pár- és családterápia a beteg közvetlen környezetét is bevonja a probléma feltárásba és megoldásba. Csoportos feltáró terápiák az önismereti csoportok, köztük a pszichodráma csoportok.

A depresszió kezelésében teljes vagy részleges alvásmegvonást is szoktak alkalmazni. A betegek kétharmadán azonnal segít, de csak rövid távon van hatása, ezért általában más terápiákkal kombinálják.

A fényterápia kifejezetten a szezonális, azaz téli depresszió ellenszere. Lényege, hogy a beteg legalább 2000-2500 lux fényerősséggel megvilágított helyen tartózkodik napi fél órát. A megfigyelések szerint a sárga és zöld színnek megfelelő fényhullámhossz mutatkozott a legkedvezőbb hatásúnak. A mintegy négy napon belül jelentkező kedvező hatását a betegek 80%-a érzi. Folyamatosan kell alkalmazni.

Az elektrokonvulzív (elektrosokk) kezelést csak súlyos, erős öngyilkossági késztetéssel párosuló depresszióban alkalmazzák.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez