A depresszió kialakulásának okai

A depresszió kiváltó oka lényegében nem ismert, bár azt már biztosan tudjuk, hogy bizonyos idegi hírvivő molekulákkal, a neurotranszmitterek jelenlétével, anyagcseréjével van összefüggésben. A noradrenalin rendszerrel az apátia, és az érdeklődés hiánya, a szerotoninéval és a dopaminéval az örömteli érzések és a tettrekészség hiánya hozható szorosabb összefüggésbe.

Az esetek egy jelentős részében a depresszió családi halmozódástgenetikai meghatározottságot mutat. Ilyenkor a központi idegrendszeri neurotranszmitterek örökletes okok miatt vannak csökkent mértékben jelen. A szomorúság, letargia általában konkrét ok nélkül alakul ki, bár a betegekre általánosan jellemző, hogy igyekeznek magyarázatot keresni rá, és rendszerint találnak is, de ezek nem indokolják a tartós és súlyos depressziót.

A depressziók másik nagy csoportjánál a kórok elsősorban lelki tényezőkben keresendő, azaz a depresszió valamilyen életeseményre adott reakcióként alakul ki. Gyermekkorban elszenvedett tartós lelki fájdalom, mely önbizalomhiányt, bűntudatot, tartós szorongást alapozhat meg. A természetes gyász, csalódás, veszteség csak akkor tekinthető kórosnak, ha az érintett belemerül, és hosszú idő után sem tudja feldolgozni, így állapota változatlanná lesz. Tartós testi-lelki megterhelés, azaz alváshiány, túlterheltség, egészségtelen mértékű stressz kimerüléses depresszióhoz vezethet.

A depresszív állapotok harmadik nagy csoportjában a depresszió valamilyen testi betegséggel egyidejűleg vagy azt követően alakul ki, ezért szekunder depressziónak is nevezik. A depressziós rizikótényezők között számon tartott betegségek a magasvérnyomás, bizonyos szívbetegségek, emésztőrendszeri bajok, a fájdalmas mozgásrendszeri megbetegedések, az érelmeszesedés és a nem inzulinfüggő cukorbetegség.

Összefoglalva úgy tekinthetjük, hogy az örökletes hajlam meglétekor a környezeti hatások hozzák felszínre a depressziót. Az okokat nehéz egymástól szétválasztani, ezért a depresszió diagnózisához is elengedhetetlen a különböző tényezők együttes feltárása.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez