Krónikus vérszegénység

A vérszegénység vagy anémia azt jelenti, hogy a vérben az oxigén szállítását végző vörösvértestek száma jelentősen lecsökken, így a szervezetben oxigénhiány lép föl.

cikk_verszegenyseg

A vérszegénység alapvetően három esetben jöhet létre:

- ha lecsökken a vörösvértestek képzése a csontvelőben

- ha a már létrejött vörösvértestek a szokottnál hamarabb pusztulnak el

- vagy jelentős vérvesztés következtében.

Mindhárom alapeset további eredendő okokra vezethető vissza.

A csontvelőben zajló vérképzés elégtelensége:

A vér alakos elemei - köztük a vörösvérsejtek vagy eritrociták - a csontvelőben képződnek. A vérképzés során valamennyi sejtféle egy őssejt, az eritroblaszt osztódásával és az osztódott sejtek továbbalakulásával jön létre. A vérképzés feltétele az azt serkentő hormon, a vesében termelődő eritropoetin hormon, a biokémiai folyamatok lezajlásához szükséges vitaminok, valamint a sejtek felépítéséhez szükséges építőelemek (tápanyagok, nyomelemek) jelenléte. A vörösvérsejtek az oxigénszállítást egy vasat tartalmazó fehérje, a hemoglobin molekula segítségével végzik. Vas hiányában a vérképzés azon részfolyamata, melynek eredményeképpen a vörösvérsejtek jönnének létre, nem tud megfelelő ütemben zajlani. Hasonlóképpen a hiányos táplálkozás a vérképzést számos ponton megakaszthatja, csak úgy, mint bármely más feltétel, például a szükséges vitaminok vagy hormonok hiánya.

Rövid életű vörösvérsejtek:

A vörösvérsejtek átlagos élettartama normálisan 4 hónap, ezt követően elöregednek. Léteznek olyan öröklődő betegségek, melyekben például a hemoglobin szerkezetének vagy a vörösvértesteket körülvevő sejthártyának a megváltozása miatt ezeknek a sejteknek az élettartama lerövidül.

Vérvesztés:

A leggyakoribb az idült, gyakran akár észrevétlen vérvesztés például a gyomor-bélrendszerben megbúvó, vérzékeny daganatból. De a szokottnál bővebb vagy elhúzódó havi vérzés, egy nagyobb műtét, baleset szintén fokozott vérvesztéssel járhat.

A krónikus vesebetegségek az eritropoetin hormon hiányán keresztül a csontvelői vérképzés elégtelenségéhez vezethetnek.
A kemoterápiás szerek gátolják a sejtosztódást, ebből következik mellékhatásuk is, hogy nem csak a tumorsejtek szaporodását gátolják, hanem mindenféle sejtosztódásra hatással vannak. Így a vérképzés sejtjeire is, ami ezért zavart szenved. Az ilyen jellegű onkológiai kezelésben részesülő betegek több mint felénél alakul ki vérszegénység.

Az anémia súlyos betegségek vészjelző tünete is lehet, ezért nagyon komolyan kell venni.
Kezeletlen esetben a szervezetben kialakuló krónikus oxigénhiány életveszélyes állapotokat eredményezhet, ilyen például az agy vagy a szívizom oxigénhiánya, amely szívritmuszavar kialakulásához vezet.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez