Vérszegénység - Lexikon

Akut

Az akut azt jelenti „sürgős”, mivel a betegség tünetei egyik pillanatról másikra jelentkeznek, rendszerint elég gyorsan el is múlnak. Ellentéte a krónikus, azaz hosszantartó. 


Akut veseelégtelenség   A vese működés ideiglenes csökkenés vagy leállása.


Anémia

Az az állapot, amikor túl kevés vörösvérsejt található a keringésben. Az egészséges vörösvérsejtek felelősek a testben az oxigénszállításért. Ha túl kevés vörösvérsejt van a vérben, akkor az az egész testben oxigénhiányt okoz. Jellemző tünete a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, kezelés híján súlyos tüneteket, pl. szívritmuszavart okozhat. Krónikus veseelégtelenségben és dialízisben kísérő kórkép.


Arteriovenózus (AV) fistula

Általában az alkarban egy artéria és egy véna között a dializálandó vér eltávolítására, majd visszavezetésére alkalmas, sebészi úton kialakított, közvetlen érösszeköttetés. Az AV-fisztula területén az artériás nyomás kitágítja a vénaszakaszt is, ami így alkalmassá válik a dialízistű könnyebb bevezetésére.


Hematokrit

A vér sejtes elemeinek térfogata százalékban kifejezve 100 ml vérben.


Karbamid

Húgysav, urea. A fehérjék lebontásakor, az őket felépítő aminosavakból képződő nitrogéntartalmú anyagcseretermék, amelyet a vesék szűrnek ki és távolítanak el a vérből. Elégtelen veseműködés esetén a vérben megnövekedik a koncentrációja. Krónikus veseelégtelenség: A krónikus hosszú ideig tartót, idültet jelent. A krónikus betegségek lassan alakulnak ki. A krónikus veseelégtelenség hosszú évek folyamán végül a vesefunkció teljes megszűnéséhez vezet. Szűkebb értelemben akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről, ha a vese glomerólusaiban átszűrt folyadékmennyiség tartósan, tehát több mint három hónapon keresztül a teljes szűrőfelületen, ami körülbelül 1,73 m2 60 ml/perc alá süllyed.


Urea

Húgysav, karbamid. A fehérjék lebontásakor, az őket felépítő aminosavakból képződő nitrogéntartalmú anyagcseretermék, amelyet a vesék szűrnek ki és távolítanak el a vérből. Elégtelen veseműködés esetén a vérben megnövekedik a koncentrációja. Krónikus veseelégtelenség: A krónikus hosszú ideig tartót, idültet jelent. A krónikus betegségek lassan alakulnak ki. A krónikus veseelégtelenség hosszú évek folyamán végül a vesefunkció teljes megszűnéséhez vezet. Szűkebb értelemben akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről, ha a vese glomerólusaiban átszűrt folyadékmennyiség tartósan, tehát több mint három hónapon keresztül a teljes szűrőfelületen, ami körülbelül 1,73 m2 60 ml/perc alá süllyed.


További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez