Onkológiai vérszegénység - GyIK

  • Mi a vérszegénység?

A vérszegénység vagy anémia az az állapot, amikor a vérben keringő vörösvértestek száma a normál érték alá csökken.

  • Mi okozza a vérszegénységet?

Oka lehet, ha csökken a vörösvértestek képzése, ha valamilyen oknál fogva fokozott a pusztulásuk. Vérszegénységhez vezet a gyakori, kis mennyiségű vérzés és a hirtelen kialakuló, nagymennyiségű vérvesztés is. Okozhatja elégtelen táplálkozás, vas- vagy vitaminhiány

  • Több fajtája is van a vérszegénységnek?

Igen, köztük a vashiányos anémia, a folsavhiányos vérszegénység, a vesebetegséggel vagy cukorbetegséggel összefüggő anémia és a daganatos betegségek kemoterápiája következtében kialakuló vérszegénység.

  • Mik a vérszegénység tünetei?

A gyengeség, a nagyfokú fáradtság az anémia leggyakoribb tünete. A beteg a megszokott napi tevékenységek, az önellátás közepette is könnyen elfárad. Gyakorta leül pihenni, kifújni magát. Esetenként elbóbiskol, a szokottnál többet alszik. Figyelme lankad. Fizikai terhelésre fullad, nehezen kap levegőt. Látható jele a sápadtság, a halvány nyálkahártyák (garat, fogíny, a szemhéj belfelszínét borító kötőhártya, a körömágyak). Az anémiás beteg szédül, feje fáj, fülei zúgnak.

  • Kezelhető a vérszegénység?

A legtöbb esetben igen! A vas és folsav pótlása, a vérátömlesztés, a csontvelő-átültetés és az eritropoetin a lehetséges kezelési módok. Az előbbi hatása lassú, gyakoriak a kellemetlen – elsősorban gyomor- bélrendszeri – mellékhatások. A vérátömlesztés magában hordozza a vírusfertőzések veszélyét, és a képződő ellenanyag megnehezíti a később esetleg szükségessé váló vérátömlesztésekhez a megfelelő vér kiválasztását. Azonnali javulást okoz, de a beadott vörösvértestek néhány nap, 1-2 hét alatt elpusztulnak, ezért nem hoz tartós megoldást. A csontvelő-átültetés is komoly szövődményekkel járhat, hiszen a beavatkozás előtt teljes csontvelőirtást kell végezni, gyakorlatilag teljesen ki kell irtani a szervezet saját immunrendszert, ami számos kockázatot rejt magában, ezért csak nagy körültekintéssel, gondos mérlegelés után, és alaposan indokolható esetben végzik. Egyes betegségek, ill. azok kezelése során előforduló vérszegénység kezelésében a vérképzéshez szükséges eritropoetin nevű hormon pótlása válhat szükségessé.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez