Tanácsok anémiás betegeknek

Az alábbi javaslatok betartása hozzásegíti, hogy vérképe mielőbb rendeződhessen:

- Fogyasszon magas vastartalmú ételeket (pl. sóska, spenót, vörös húsok, marhamáj, hal, vassal dúsított gabonapehely). Ezeknek az ételeknek egy része jelentős mennyiségű folsavat is tartalmaz, amely szintén nélkülözhetetlen a normális vérképzéshez. A magas hőfokon vagy sokáig tartó főzés károsítja az élelmiszerekben található vitaminokat.

- Ha az orvos javasolja, szedjen vaskészítményt. A vas jobban szívódik fel az üres gyomorból, de így könnyen okoz gyomorpanaszokat, ezért étkezés közben vagy utána vegye be.

- Egyen vitamindús ételeket vagy szedjen táplálék-kiegészítőket. A C-vitamin segíti a vas felszívódását.

- Ne dohányozzon. Csökkentse az elfogyasztott alkohol és tea mennyiségét. Az előbbi a folsav, az utóbbi a vas felszívódását gátolja.

Spóroljon az erejével!

- A vérszegénység legkellemetlenebb tünete a fáradtság. Addig is, amíg a kezelés hatására visszanyeri erejét, takarékoskodjon a meglévő energiáival!

- Pihenjen minél többet! Az éjszakai alvás pihentetőbb, de ha szükségét érzi, dőljön le napközben is!

- Csak a legfontosabb tennivalóit intézze el! Ne restelljen segítséget kérni családtagjaitól, barátaitól. Segítsenek a bevásárlásban, takarításban, a ház körüli munkákban!

- A könnyed, laza, kényelmes ruházat nem nehezíti a légzését. Nehezebb belebújni a pulóverbe, mint begombolni egy kardigánt.

- Az otthoni feladatok egy részét ülve is el lehet végezni. Ilyen a vasalás, a főzéshez szükséges nyersanyagok előkészítése, a mosogatás, törülgetés.

- Ha fekvő helyzetből hirtelen ül vagy áll fel, könnyen megszédülhet! Először lassan üljön fel az ágyban, csak néhány másodperc múlva lógassa le a lábait az ágy széléről, és maradjon fél-egy percig ülve. Csak ezt követően álljon fel.

- Használjon a mozgását, fürdését könnyítő segédeszközöket. Ezekkel könnyebb a járás, a zuhanyozás, nem fárad ki olyan gyorsan.

- A bevásárláshoz használjon kerekes bevásárlókocsit, könnyebb hazahúzni az élelmiszereket, mint kosárban cipelni.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez