Veseeredetű vérszegénység - GyIK

  • Melyek a vérszegénység legjellemzőbb tünetei?

Kellő számú vörösvérsejt és így oxigén hiányára vezethetők vissza a veseelégtelenség következtében jjelentkező anémia tünetei is: fáradtság, kimerültség, csökkent koncentrálóképesség, szédülés és fejfájás, kapkodó légzés, szapora szívverés, sápadt arc és ajkak, étvágytalanság.

  • Miért alakul ki vérszegénység a veseelégtelenség következtében?

A veseelégtelenség nem okoz azonnal anémiát, csak olyan mértékű vesekárosodás esetében, amikor ez már a vesében termelődő és a vérképzéshez feltétlenül szükséges eritropoetin nevű hormon vérbeli mennyiségét is jelentősen lecsökkenti. A hormon a vérből a csontvelőbe jutva fejti ki hatását, azaz ott serkenti az oxigénszállító vörösvértestek képződését. Természetesen, ha nincs belőle elegendő, a vérbe iis kevesebb vörösvértest jut a csontvelőből.

  • Miként befolyásolja a magas vérnyomás a veseelégtelenséget?


A két betegség előfordulása között szoros az összefüggés, de míg korábban a vesekárosodást a magas vérnyomásra vezették vissza, ma az örökletes elváltozások vizsgálata után inkább úgy gondolják, hogy a vesebetegség következménye a magas vérnyomás. A beteg számára fontos, hogy amennyiben mindkét betegség érinti, mindkettőt figyelemmel kell kísérnie, és kezeltetnie kell.

  • Segít-e a dialízis a vérszegénység kezelésében?


A dialízis alapvetően a vér tisztítását szolgálja, ezért mellette szükség van a vérszegénység célzott kezelésére is.

  • Mi okozhat krónikus veseelégtelenséget?

A statisztikák szerint leggyakoribb okai kétség kívül a cukorbetegség okozta nefropátia és a krónikus glomerulonefritis nevű gyulladásos vesebetegség. További gyakori okok a krónikus vese- és vesemedencegyulladás. Vitatott, hogy ok vagy következmény a magasvérnyomáshoz társuló vesekárosodás. Ritkábban ugyan, de ugyancsak vesekárosodáshoz vezethetnek örökletes vesebetegségek, fájdalomcsillapító gyógyszerek nem az előírásoknak megfelelő szedése, stb.. A veseelégtelenség oka az esetek mintegy 10 százalékában nem tisztázott.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez