Reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz ( rövidítve: RA ), régebbi nevén krónikus prog­resszív poliartritisz ( rövidítve: PCP ) sok izület gyulladását jelenti.

Az izületi gyulladás autoimmun eredetű, egy időben több izületen zajlik, krónikusan, azaz időben elhúzódóan, általában szimmetri­kusan. A gyulladásos folyamat kezelés nélkül progresszíven, folya­matosan halad előre, izületi funkció károsodásokat, deformitáso­kat alakítva ki.

A betegség autoimmun eredetű, az immunrendszer fehérvérsejt­jei kórosan működnek. A saját izület alkotórészeit idegenként felis­merve védekező reakciót, autoimmun gyulladást indítanak el, amely roncsolja az izületet. A betegség pontos oka nem ismert, örökletes és külső környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak kialakulá­sában. Gyakran fertőzés, megfázás, nagy lelki trauma vagy krónikus testi-, lelki kimerültség, stressz előzi meg. Később a nyugalomban levő betegség is fellángolhat a fenti okok miatt.

Reuma

Az izületi gyulladás során az izületi tokot belülről borító belhár­tya vérbő lesz, kóros mennyiségű izületi folyadékot termel. Ettől az izületek megduzzadnak, pirossá, fájdalmassá válnak. Az izület­ben gyulladásos enzimek szaporodnak fel, burjánzó gyulladásos szövet képződik, amely idővel fokozatosan tönkreteszi az izüle­ti porcot, és „ kirágja” az izületet alkotó csontokat. A gyulladásos folyamattal tehát károsodik mind az izületi porc, mind a csont. Az izületi tok és szalagok a gyulladástól elgyengülhetnek, megnyúl­hatnak. A reumatoid artritisz szervi manifesztációi révén nem csak az izüle­teket, hanem az egész szervezetet érinti a gyulladásos folyamat. Így jelentkezhet gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, hőemelke­dés. A betegség izületeken kívüli megjelenése formája lehet bőr­alatti reumás csomó, szem- és szájszárazsággal járó könny- és nyál­mirigy gyulladás, szív-, tüdő-, szem-, ér- és ideggyulladás.    

A betegség főleg a fiatal-középkorú nőket támadja meg, de jelent­kezhet gyermek- és időskorban is. Hazánkban kb. 70-80 ezer beteget érint. Háromszor gyakoribb az előfordulása nőkön, mint férfi akon.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez