A reuma diagnosztikája

Nagyon fontos, hogy több izület egyidejű tartós, heteken át tar­tó gyulladása esetén mielőbb reumatológus szakorvoshoz kerülje­nek a betegek. Gyors kivizsgálással, a reumatoid artritisz diagnózi­sának felállításával, a korai bázisterápia beállításával, szükség ese­tén Artritisz Centrumban biológiai terápiás kezeléssel a betegséget a korai stádiumban a legkedvezőbb irányba befolyásolva a betegek későbbi jó életminőségét megőrizhetjük.

A kivizsgálást követően a betegség első időszakában gyakoribb szak­orvosi vizsgálatra van szükség, hogy a betegség lefolyását, az aktivi­tás tüneteit nyomon követhessük, de a rendszeres orvosi ellenőrzés, gondozás később is elengedhetetlen. Az ellenőrzés során az orvos megvizsgálja a nyomásérzékeny és duzzadt izületek számát, meg­kérdezi a beteg fájdalmának mértékét, a reggeli izületi merevség időtartamát, valamint ellenőrzi az izületi aktivitásra jellemző labor­eltéréseket, a magasabb vérsejtsüllyedést és a gyulladásra jellemző fehérjeszintet, a CRP-szintet. Ezekből a paraméterekből kiszámítha­tó a betegség aktivitásának mértéke, a DAS-28 index, amelynek vál­tozása később a terápia hatékonyságának megítélésére is alkalmas. Az immun-labor vizsgálatok, a süllyedés, a CRP, a szérum vas, vaskö­tő kapacitás, a vérkép, a máj- és vesefunkciók, a vizeletvizsgálat a di­agnózis felállítása és a betegség súlyosságának megítélése mellett a gyógyszerek mellékhatásainak nyomon követése céljából is szüksé­gesek. Egy új gyógyszer beállítását követően eleinte havonta, majd 3 havonta szükségesek a laboratóriumi ellenőrző vizsgálatok.

A laborvizsgálatok mellett fontos a kezekről és a lábfejekről rönt­gen felvételt készíteni. A betegség elején készült röntgen felvéte­leket évente megismételve nyomon követhetjük az izület környé­ki mészszegénység és az eróziók (kirágódások a csont és porc hatá­rán) kialakulását. Időszakosan, általában félévente-évente hasi ult­rahang, mellkas röntgen, pulmonológiai- és kardiológiai vizsgálat is szükséges a gondozás során.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez