Bázisterápiás szerek

A bázisterápiás gyógyszerek az immunsejtekre hatnak, ezek kóros működését igyekeznek helyreállítani. A betegséget megfékező bá­zisterápiás szerek lassan, de tartósan hatnak, csökkentik az izületi gyulladást, fájdalmat, képesek lelassítani a betegség előrehaladását, így az izületi károsodások kialakulását előzik meg. Hatásuk 2-3 hó­nap után alakul ki, de ezt követően tartósan fennáll. A bázisterápiás szerek teszik lehetővé, hogy a sok mellékhatással járó szteroid gyul­ladáscsökkentők dózisát csökkentsük.

Ma a korszerű terápiában bázisterápiás gyógyszerként elsőnek a methotrexatot választjuk. Mellékhatások kivédésére a methotrexatot fólsavval együtt célszerű szedni.

Jó hatásúnak bizonyult még a leflunomid, kevésbé gyakran al­kalmazott gyógyszerek: a chloroquin, sulfasalazin, azathiopirin, ciklosporin. A bázisterápiás gyógyszereket lehet váltani, vagy kom­binálni hatástalanság esetén, és együtt szedni gyulladás-, és fájda­lomcsillapítókkal. A bázisterápiás gyógyszerek leggyakoribb mellék­hatása, hogy a csontvelőben a vérsejtképzést gátolhatják, ritkábban máj-, vesefunkció romlást okozhatnak, ezért a vérképet, máj- és ve­sefunkciós laborvizsgálatokat rendszeresen ellenőrizni kell.

 

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez