Biológiai terápia

Az utóbbi évtizedekben a reumatoid artritisz betegség lényegének megismerésében sokat fejlődött az orvostudomány. A tudomány mai állása szerint a betegséget nem lehet teljesen meggyógyítani, de ha­tékony terápiával a hosszú távú kimenetelt kedvező irányba lehet befolyásolni. A terápiás beállítással mindig a teljes remisszió elérése, az izületi aktivitás-tünetek teljes megszüntetése a cél. A reumatoid artritiszes betegek kb. 20-30 %-ánál nem megfelelően hatékony a bázisterápia, a legkorszerűbben beállított magas dózisú, vagy kom­binált bázisterápiás készítményekkel sem tudunk fájdalom- és gyul­ladásmentes állapotot, remissziót elérni, ezek a betegek továbbra is szteroid gyulladáscsökkentők szedésére szorulnak.

mozgas

Az utóbbi években már Magyarországon is elérhetővé váltak a legújabb, hatékony, a betegséget legkedvezőbb irányba befo­lyásoló biológiai terápiás gyógyszerkészítmények, amelyek meg­szüntetik az izületi- és egyéb szervi gyulladásokat, megelőzve, lassítva ezzel az izületi deformitások, a mozgáskorlátozottság, a rokkantság kialakulását, sokáig megőrizve a beteg munkaképes­ségét és jó életminőségét.

Ezeket a korszerű, biológiai terápiás készítményeket a reumatoid artritiszes betegek az Artritisz Centrumokban dolgozó reumatológus szakorvosoktól részletes kivizsgálást, állapotfelmérést követően kaphatják meg.

bio_ter

A biológiai terápia a súlyos, egyéb kezelésekre nem reagáló reumatoid artritiszes betegeknél is általában hatékonyan csökken­ti a gyulladásos tüneteket, a fájdalmat, megelőzi az izületi defor­mitásokat, a mozgáskorlátozottságot. A biológiai terápia az im­munsejtekre speciálisan hat. Az immunsejtek feladata, hogy a szer­vezet a saját sejtjeit felismerje, és megvédje „idegen támadás” el­len. Az immunsejtek védenek bennünket a fertőzésektől, gátolják a tumorsejtek kialakulását, idegenként ismerik fel szervátültetés ese­tén a beültetett szervet. Az immunsejtek működése során egészsé­ges emberekben is képződnek bizonyos gyulladást kiváltó fehérjék, a citokinek. A gyulladást kiváltó citokinek közül egyik legfontosabb a TNF-alfa ( tumor nekrózis faktor alfa )és az interleukinek. Egészsé­ges szervezetben a gyulladást kiváltó ellenanyagokat, a citokineket, citokin ellenes ellenanyagok semlegesítik. Reumatoid artritiszes be­tegekben egy ismeretlen kórokozó bejutva a véráramba az immun­sejtek kóros, saját sejtek ellen irányuló működését indítja el. Ezeknek a kórosan működő immunsejteknek a száma megszaporodik, kóro­san sok gyulladást kiváltó citokint termelnek. Ezek ellen a reumatoid artritiszes szervezet nem tud elegendő ellenanyagot termelni, kiala­kul a krónikus gyulladás.  

Az utóbbi évek tudományos kutatása, a géntechnológia lehetővé tette, a forradalmian új, hatékony, biológiai terápiás gyógyszerek előállítását és bevezetését a reumatoid artritisz kezelésében.

A biológiai terápia vagy a krónikus gyulladást kiváltó citokineket, vagy az izületi gyulladás kiváltásáért felelős immunsejteket, az úgynevezett B sejteket blokkolja, ezzel fékezi meg a krónikus izü­leti gyulladást.

A betegség sikeres kezelésében fontos tényező a beteg aktív közre­működése. A bővebb, egyénre szabott tudnivalókat minden beteg az őt kezelő reumatológus szak­orvostól, vagy az Artritisz Centrumok szakorvosaitól tudhatja meg.

egezseg

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez