Vese-transzplantáció

Minden a vesebetegség végső stádiumában lévő beteg esetében mérlegelni kell a transzplantáció lehetőségét.. A vesetranszplantáció ma már rutin beavatkozásnak számít. A hat hónapnál idősebb, veseelégtelenségben szenvedő gyermekek számára is a vesetranszplantáció a választandó kezelés. A veseátültetés nem életmentő beavatkozás de a sikeres transzplantáció nemcsak a hosszú művese kezeléstől szabadítja meg a beteget, hanem biztosítja a vese egyéb, például a vérképzésben betöltött funkcióját is. Transzplantáció után a beteg kétszer olyan hosszan él mint dialízissel és a betegnek jobb életminőséget biztosít. A hat hónapnál idősebb, veseelégtelenségben szenvedő gyermekek számára is a vesetranszplantáció a választandó kezelés

vese

A betegek túlélése egy évvel a transzplantáció után élő rokon donor esetében több mint 95%-os, szinte kifogástalanul működő transzplantátummal. A halottból átültetett vese transzplantációja esetén az 1 éves betegtúlélés kb. 90%-os, az átültetett vese túlélése valamivel kevesebb, mint élő donor esetében. Az immunrendszer működését gátló szereket immunszupresszív gyógyszereknek nevezzük.. A műtét után a betegeknek immunszuppresszív kezelést indítanak. Ezek a szerek megakadályozzák, hogy a szervezet kilökje az új vesét. E szerekkel való kezelésénél az optimális dózis megtalálása egy nagyon fontos, és nehéz feladat. Ha túlságosan lecsökkentjük az immunrendszer működését súlyos fertőzések támadhatják meg a szervezetet, míg alacsony dozirozásnál nem lehet megakadályozni a szerv kilökődését. Néhány hónappal a műtét után már kevesebb immunszuppresszív gyógyszerre lesz / lehet szüksége a betegnek a beültetett vese megtartásához. Ennek ellenére valamennyi immunszuppresszióra mindig szüksége lesz, még sok évvel a veseátültetés után is. Az immunszuppresszív szereket általában kombinálva alkalmazzák a mellékhatások csökkentésére , de ezáltal megtartva immunszuppresszió optimális szintjét Így a kezelése lehet, hogy több gyógyszer szedéséből áll majd. Mivel minden beteg másképp reagál ezekre a gyógyszerekre az immunszuppresszív kezelés beállítása egyénre szabottan történik szoros orvosi kontroll mellett. A modern immunszuppresszív kezelésnek köszönhetően ma már akár 70 évesnél idősebb beteg is részesülhet veseátültetésben . Sok vesetranszplantált beteg már több mint 30 éve él átültetett vesével.

A legtöbb kilökődési reakció és más komplikáció a transzplantációt követő 3-4 hónapban fordul elő. A rejekció jelei közé tartozik a veseműködés romlása, a magas vérnyomás, a láz, a beültetett vese érzékenysége többek között. Ha a diagnózis nem tisztázott, bőrön keresztül, vékony tűvel szövetmintát vesznek a beültetett veséből. Ez a módszer a graft működésének hosszú távú követésére is alkalmas. Ugyancsak hasznos módszer a rejekció kezelésében alkalmazott egyes immunszuppresszív gyógyszerek vesekárosító hatásának kimutatására is.

Előfordulhat, hogy a vese korábbi betegségének visszatérése, a rejekció elleni védelemben alkalmazott gyógyszer mellékhatásai vagy egyéb okok miatt a beültetett vese működése annyira romlik, hogy a beteg ismét művese kezelésre szorul. Megoldás ezekben az esetekben is az ismételt vesetranszplantáció lehet, amennyiben ennek nincsenek kizáró okai.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez